Neyse Nba'de hiç hoşlanmadığım tabirler var, winner ve loser tabirleri bana çok tiksinti veriyor bu tabirler mesela Jordan yüzük almasaydı yine Jordan değilmiydi,efsane değilmiydi ? Efsaneydi elbette.Iverson'da belki yüzük alamayacak ama o başarılarıyla ve hırsıyla her zaman bir efsane olarak kalacak.
DEĞİLDİ...ol(a)mazdı o zaman...Jordan deyince herkes bir doğrulup şöyle bir etrafına bakınmaz,rakip takımların taraftarlarından bile saygı duyulmazdı...bireysel ödüller ne olursa olsun...he Jordan'ın bireysel ödülü mü yok...vaaaar...hemde ALAYINA gider...bu ödüller her zaman önemli ve ilgi çekici bir halde olsa da şampiyonluk kazanamayn bir oyuncuyu her zaman "iyi ama şampiyonluk kazanamayan oyuncu" diye hatırlanması onu bir loser olarak gösterir ki Jordan ilk şampiyonluğunu 28 yaşında kazanmıştı...
NBA'de o zamanlar bırakın 198lik bir adamın bu kadar dominant olmasını,hiç bir zaman hiç bir kadro uzunsuz şampiyon olmaz ve takımın taşıyamazken o her zaman takımını sırtında taşıdı...birde şimdi Pippen'ı araya sıkıştıracak olanlara da şunu söylemek istiyorum;Pippen ilk zamanlarındaki videolara bir bakın,sonrasına bakın...Nasıl şimdi Duncanın yanında pişen manu ve tony diyorsak o zamanda da Pippen,Jordan'ın yanında pişmişti...he Pippen'ın katkısı yok mu demek bu?tabiki hayır ama Jordan'ı Pippen'ın oyunu bile ayrı bir yere koymaya değer...
O,hiç bir zaman şampiyonluk kazanmayacağını anlayınca kaçacak biri değil aksine madem kazanamadım daha çok hırs yaparım kıvamında bir oyuncuydu...(-en basitinden-bkz:arkadaşı ile masa tenisi oynayıp yenildikten sonra çalışıp onu alt etmesi)
Ivy o yüzden kaçıp gelmesini hiç doğru bulmuyorum...90-91 sezonu Bullsunu örnek verelim;bence Igoudala bir Pippen olabilir mi?olur belki daha iyisi olur..kyle korver bir john paxon gibi şut atar mı atar daha iyi bile atabilir...Dalambert o zamandaki horace grant ten daha mı kötüdür oda hayır...o zamanki bullsda en çok ribaund alan oyuncunun maç başına ortalaması nedir?8.4...en çok asist yapan kim?6.2 ile Pippen Jordan'dan başka 20 sayı üzerinde atan biri var mı yok(ki Jordan'ın sayı ortalaması o zaman 31.5 du)...3 kişi dışında çift haneli skor üreten biri var mı oda yok...
o zaman daha geniş olarak bakacak olursak şöyle bir tablo ortaya çıkıyor...2006-07 sezonu 76ers dağılmamış olsun ve 90-91 sezonu şampiyonu bullsla bir karşılaştıralım
C:(PHI)Samual Dalambert:11.6 sayı,12.8 ribaund,0.4 asist,0.4 top çalma,0.4 blok
(CHI)Bill Cartwrigiht:9.6 sayı,6.2 ribaund,1.6 asist,0.6 top çalma,0.2 blok
Pf:(PHI)Chris Webber(gidene kadar);11.3 sayı,8.3 ribaund,3.4 asist,1 top çalma,0.8 de blok
(CHI)Horace Grant:12.8 sayı,8.4 ribaund,2.3 asist,1.2 top çalma,0.8 blok
Sf:(PHI)Andre Iguodala:18.2 sayı,5.7 ribaund,5.7 asist 2 top çalma,0.4 blok
(CHI)Scottie Pippen:17.8 sayı,7.3 ribaund,6.2 asist,2.4 top çalma 1.1 blok
Sg:(PHI)Kyle Korver:14.4 sayı,3.5 ribaund,1.4 asist,0.77 top çalma,0.27 blok(yalnızca bir maçta ilk beş çıktı ama;gerek 74 maçta oynaması ve 30 dk süre alması ve taksaardan sonra değişen sistem nedeni ile birazda ondan önceki seneye göre uyarlayarak yazdım)
(CHI)Michael Jordan:31.5 sayı,6 ribaund,5.5 asist,2.7 top çalma,1 blok
Pg:(PHI)Allen iverson(gidene kadar):31.2 sayı,2.7 ribaund,7.3 asist,2.2 top çalma,0.1 blok
(CHI) B.J. Armstrong:8.8 sayı,1.8 ribaund,3.7 asist,0.9 top çalma,0 blok
....madem winner ve loser diye bir kavram yok şimdi bu şekilde istatistiklere bakarak bir yorum yaparsak ; pivot mekiisindeden PHI +3.5 kazansa,pf den -0.5 kaybetse ,sf den -1.5 kaybetse,sg den -7kaybetse,pg den +8.5 kazanırsa toplamda +3 PHI ilk beşte önde...benche ise hiç girmiyorum çünkü;o zamanın CHI benchinde adam gibi sadece paxon,king ve purdue vardı bunlarda steven hunter,willie green,rodney carney ile karşılaştırırsak gene PHI açık ara önde...+ 3 ordan benchden de +1.5 desek:+4.5 eder PHI nın avantajı....
buraya kadar her şey normaldi ama burdan sonra başlıyor işte işin aslı...bu -4.5 şimdiki PHI nın gerisinde olan CHI o zamanki sezonu magicli lakerslı geçerek şampiyon oluyordu...soruyorum size madem winner loser diye bir kavram yok bu fark nereden geliyor?76ers bu sezon veya ondan önceki sezon ya da herhangi bir sezon böyle bir avantajı varken,kaçar gibi giden oyuncular,şu anda bu takımda olsaydı sanki şampiyon olacaklar mıydı?
işte sorunun,yani winner&loser tabirlerinin cevabı da bundan sonra geliyor...winner&loser farkı işte burda buralarda ortaya çıkıyor ve takımın sırtlama,ne kadar kötü olursa olsun onu belli bir yere getirebilmek,ve kötü bir anda satmamaktan geçiyor iş...yoksa bir oyuncuyu sevdiğiniz için winner olacak diye bir şey yok..."loser demek çok çok kolay" gibi şeyleri söylemek asıl çok kolay...
önemli olan "belli iyi veya süper oyunculardan oluşan bir klupte oynayıpta,başkalarının yardımı ile şampiyon olmaktan değil,kendi alının teri ve kendi takımında,kendi takım arkadaşlarını bir üst basmağa çıkartarak şampiyon olmaktan geçiyor iş...." zaten bunu yapmayanların çoğu da şampiyonluk göremiyor ya neyse...
NOT:Az önceki söz belli süper yıldızların,belli bir yaştan sonra şampiyonluk kazanmayacaklarını anlayıp ,"biz bir güç birleşimi yapalımcılara" söylenmiştir yoksa nba de takım oyunu oynayıpta ben "gidin kendi başınıza şampiyon olun" gibisinden bir şey söylemiyorum çarpıtılmasın lütfen...
ehh sözün özü Jordan olmak öyle kolay değil hatta daha manalısı jordan gibi bir winner olmak kolay değil...Saygılar...