LeBron ' un en sevmediğim özelliği , şutudur . Zaten tek eksiği de bu , şutu da olsa tadından yenmez . Ama şutunu da kendi mahvetti , bunun nedeni de o çalıştığı ağırlıklar . Lisedeyken çok iyi 3 ' lük atardı , hatta neredeyse orta sahadan sallardı 3 ' lüklerini , girerdi de . Tabi o zamanlar çok da güçlü değildi , sadece bir gard - forvet için güçlü sayılırdı . NBA ' ye geldikten sonra , inanılmaz çalıştı , özellikle ağırlık . Yani 35 - 40 yaşına geldiğinde bile bu kadar güçlü olacağı aklıma gelmezdi . Zaten NBA ' ye ilk adım attığı zaman ki fotoğrafıyla , şimdiki haline bakınca , ne kadar çok ağırlık çalıştığı anlaşılıyor . Bu ağırlıkların avantajlarıyla beraber , dezavantajları da geldi . LeBron şu an 115 kilo olmasına karşın NBA ' in en hızlı ve sıçrama kabiliyeti en yüksek oyunculardan birisi , aynı zamanda çok da güçlü , özellikle kanat bölgeleri . Ağırlık çalışması çok işine yaradı ama şutunu da bozdu . Ağırlık çalışmak zaten şutu bozar ve omuzlar da bozar . Şimdi şut çekerken omuzları sığmıyor . Unutmadan , LeBron ' un şut stili de değişti , eskiden düzgün bilek atarken , şimdi dirseklerini biraz daha yana açmak zorunda kalıyor , omuzları yüzünden . Bu adam ağırlık çalışmasaydı , şu an daha iyi şut atabilirdi , evet . Ama şimdiki kadar hızlı , atletik , güçlü , dayanıklı bir insan olamazdı . Bu yüzden de insanlar LeBron ' u '' kas yığını '' biri hatta '' kas yığını bir kalas '' olarak görüyor . Yani tabi , oturulduğu yerden yorum yapmak böyle bir şey olsa gerek . Shaq , Howard , Wilt gibi oyuncuları da o zaman böyle görmemiz gerek demek ki . LeBron ' un o 115 kiloluk vücuduna göre çok iyi bir top kabiliyet , çok üst düzey pas görüşü var . Yani bu adamın en sevdiğim özelliği sadece 30 sayı ortalamasıyla oynaması değil 30 sayının yanında 8 riband ve 7 . 5 asist ortalamasıyla oynaması , yani all - around olması . Eğer vücut çalışmakla bunlar olacaksa , ben şu an başlayayım gerçekten . Sadece o 7 . 5 asist ortalamasını bile yapmaya razıyım . LeBron şu an 23 yaşında ve NBA ' de 30 - 8 - 7 yapabilen 3 oyuncudan biri , Jordan ' dan sonra bunu yapabilen tek oyuncu . Yani bu kalaslık ise , ben seve seve kalas olabilirim , gerçekten . Forvetler arasında en çok asist yapan adam , yaptığı asistler de ortada , yani bunlar vücut yapmakla olacak şeyler mi ? Ama şutunun kötü olduğu fikri hakkında insanlarla hemfikirim . Yani LeBron şut için kalktığında bile '' keşke çekmeseydim '' dediğim oluyor . Şu an % 31 üçlük yüzdesiyle oynuyor . Bunu 40 yapabilse zaten önünde kimse kalamayacak . Ama o vücutla bunun olması imkansıza yakın . Denebilir ki '' Yao , Gherge Muresan ve Nowitzki de kalıplı , onlar nasıl atıyor ? '' . Tabi ki onlarda kalıplı ama , bu adamın gerçekten çok kaba ( güç anlamında ) bir vücudu var , elleri de aynen öyle , diğerleri gibi yumuşak değil . LeBron elbette ki şutunu geliştirecektir , hiç çalışmasa bile yıllar geçince bu kendiliğinden gelir , tabi ki bir şutör kadar iyi atabileceğini sanmıyorum .
NBA ' ye ilk adım attığından beri çok fazla nefret edeni var ( özellikle Jordan , Kobe fanları ) . Tabi bunun olması normal , hele ki Stern ' in onun paso reklamlarını yapması yüzünden bu onu insanların '' balon '' gibi görmesini sağlıyor . İnsanların nefret etmesi normaldir , hele ki oyuncunun yakın bir rakibinin fanısınız . Bu sürekli kıyaslamalardan dolayı insanlarda nefret ediyor artık oyunculardan . Mesela ilk zamanlar insanlar bana Wade ' den çok nefret ettirmişti , artık nefret ettiren biri kalmadığından bu adamı çok sevmeye başladım , zaten çok efendi ve mütevazi bir kişilik . Neyse , tabi bir de LeBron ' un estetik olmamasından dolayı oyun stili de insanlara hoş gelmiyor , çoğu insan estetik meraklısı olduğundan dolayı . Tabi ben estetiğe önem vermem , verseydim gider bale izlerdim , yada sert savunma ilgimi çekmezdi , her neyse . İtici olduğu düşünüldüğünden dolayı da sevilmiyor - ki bir bunun yanlış olduğunu düşünüyorum , estetik falan doğru yani - . Yani kısacası bu adamdan nefret eden çok , çekemeyende . Neredeyse sadece LeBron fanları seviyor , onlarım dışında nadiren var . İlk geldiğinden beri pohpohlanması en büyük sebep tabii ki .
NBA ' ye ilk geldiğinde , daha doğrusu Draftta 18 yaşındaydı . İlk maçını Sacramento Kings ' e karşı oynamıştı ve 24 sayı 6 riband 9 asist 4 top çalmayla oynamıştı . Daha ilk maçından '' büyük adam olacağım '' sinyallerini vermişti , Unutmadan , Cleveland , LeBron gelmeden önce 17 galibiyetle NBA sonuncusuydu . 18 yaşında da LeBron geldi takımın başına . 4 senede ise takımı en tepeye taşıdı , finalleri kaybettiler . Çocuk denecek yaşta yaptı bunları üstelik . Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncu olarak gösterilen Micheal Jordan bile LeBron James ' in yaşındayken takımını sadece ilk tura çıkarabildi . İlk turda da Milwakuee Bucks ' a karşı kaybetti . Tabi bu demek olmuyor ki LeBron James , Micheal Jordan ' dan daha iyi oyuncu . Sadece Micheal Jordan bile LeBron James'in yaşındayken , LeBron ' un yaptıklarının yarısını bile yapamadı . Ha unutmadan söyleyeyim , Cleveland ' da Eric Snow dışında daha hiç kimse final oynayamamıştır . Buna takımın yıldızı LeBron James de dahil . Bu büyük dezavataja rağmen LeBron yine finale çıkardı .
Çok güçlü olmayan bir konferans da güçlü olmayan bir takımla playoff ' a başladılar . Takımda sadece orta mesafe şutu iyi olan , diğer yönlerde pek varlık gösteremeyen 221 cm ' lik bir Ilgauskas , bir maç 15 riband alıp , öbür maç yokları oynayan bir Gooden , pis işleri seve seve yapan ve pota altından airball atabilme yeteneğine sahip bir PF , Varejao .
Playoff ' larda LeBron James ' e en çok yardım eden kuşkusuz çaylak Daniel Gibson ' du . O da 2 - 3 maç adam gibi katkı yapabildi tabi , Detroit karşısında . Ama o da finale çıkmalarında çok yardımcı oldu , Allah için . Takımda tek final tecrübesine sahip Eric Snow ( 2001 - Philadelphia ) hiç ortalıklarda gözükmedi . Playoff ' larda doğru dürüst katkı yapamadı ki bu oyuncu takımında en tecrübeli ismi .
Washington Wizards serisini zorlanmadan geçtiler , Arenas ve Jamison yoktu diye hiç zorlanmadılar . 4 - 0 ile Cleveland ilk turu geçmişti . Tabi bir çok insanın ağzında '' Arenas ve Jamison olsa geçemezlerdi '' lafları vardı , tabi bu Detroit serisini geçmeleriyle son buldu .
New Jersey Nets serisine geldiklerinde , ben pek bir ihtimal vermemiştim . Yani belki LeBron takımını çıkarır ama karşılarındaki de Jason Kidd başta olmak üzere Vince Carter ve Richard Jefferson . Uzunlarının olmamasından yakınan Nets , bu seride Mikki Moore ' un coşmasıyla yüzlerini güldürdü , ama bu yine de fazla bir şeye yetmedi . Jason Kidd zaten klasını konuşturarak , seriyi Triple Double ortalamasıyla bitirdi , neredeyse her maç Triple Double yaptı , bu da yetmezmiş gibi Larry Bird ' ün Triple Double yapma rekorunu da egale etti . Diğer 2 oyuncu da her zaman ki hallerindeydiler . Ama sanırım beklenildiğinden daha az performans gösterdi , Vince ve Jefferson . Bunlara rağmen tabii ki LeBron takımını sırtladı ve Nets ' i de geçtiler , buna çok şaşırmıştım gerçeken . Heralde Detroit serisine gelince , bu playoff burada son olur demiştim .
Detroit Pistons serisine gelindiğinde , Rasheed ' in geçen sene çok haklı olduğu bir söz geldi aklıma , '' 1 oyuncu , 1 takımı asla yenemez '' diye . Gerçekten de öyle , denebilir . Tabii Detroit ' in ilk 5 oyuncusunun 5 ' i de yıldızdı , Chris Webber , Rasheed Wallace , Tayshaun Prince , Richard Hamilton ve Chauncey Billups . Hepsi işleri de çok iyiler . Sonuçta 1 süperstar , 5 yıldızı yenemezdi sonuçta , düşüncem seri başında böyleydi , tabi gene de değişmedi fikrim . İlk 2 maç yenildiler ve seriye 2 - 0 geride başladılar , bu benim fikrimi iyice güçlendirmişti . LeBron bu maçlarda kötü oynamıştı , zaten yenildiklerinde gerçekten kötü , yendiklerinde de iyi oynuyor bu adam . Neyse , 2 - 0 geride başladılar seriye , ama LeBron , Detroit ' e , üstelik 6 yıldır üst üste konferans finali yapmasına karşın ve inanılmaz bir savunmaları olmalarına karşın , 4 kez üst üste yenildiler . Kimse de buna ihtimal vermiyordu , en azından çoğu insan , ben de . Hele zaten serinin ünlü bir 5.maçı var . Seri 2 - 2 ydi ve favori olan taraf Detroit Pistons ' du . 22 kez galip değiştirdi ve 16 kez de beraberlik oldu bu maçta . Takımının son 30 sayısının 29 ' una , son 25 sayısının da 25 ' ine imza attı . Maçta her şeyi yaptı . Üstelik bunu Detroit gibi bir savunmaya karşı yaptı . Maç 2 kez uzatmaya gitti . En sonunda maçın galibi LeBron James ' li Cleveland Cavaliers oldu . LeBron ilk defa oynadığı bir doğu finalinde 22 yaşında olmasına rağmen Detroit gibi bir savunmaya 48 sayı 9 riband 7 asist 2 top çalma ile bitirmiş oldu . Bana kalırsa bu çaylak sezonundayken finallerde Magic Johnson ' ın Philadelpia 76ers ' e karşı Kareem Abdul - Jabbar sakatlandıktan sonra oyun kuruculuktan pivotluğa geçip 42 sayı 15 riband ve 7 asistle bitirdiği maçtan sonra en etkileyici performansdır ( Playoff tarihinin ) benim için .
En sonunda LeBron , neredeyse tek başına takımını finale çıkarttı . Neredeyse diyorum , çünkü hesapta olmayan çaylak bir Gibson vardı . O da olmasaydı zaten sanırım LeBron kıl payı finallere çıkmayı başaramayacaktı , büyük ihtimal . Gibson sezon boyunca bir şey yapmadı ama 2 maç iyi oynadı ve seride resmen kilit adam oldu . Hele ki bir tanesinde çaylak olmasına rağmen 29 dakika da 31 sayı atması hala aklımdan çıkmıyor .
San Antonio Spurs , son 7 sezondur 3 şampiyonlukları vardı - bunla beraber son 8 yılda 4 şampiyonluk oldu - . NBA ' in en tecrübeli takımıydı . NBA ' in en iyi savunma yapan takımlarından belki de en iyi savunma yapan takımıydı . Cleveland ' ın herşeyi olan LeBron James ' i NBA'in en iyi yapışkan savunması yapan Bruce Bowen savundu . Onun üstüne Manu Ginobili gibi bir savunmacı daha . İçeri girdiğinde de onu karşılayan Tim Duncan ve Robert Horry gibi 2 uzun . Ayrıca karşılarındaki Cleveland ' ın da takımdakilerin daha hiç birinin ( Eric Snow dışında ) final oynamadığını unutmayalım . En çok final tecrübesi olan takım final tecrübesi hiç olmayan bir takıma karşı . Üstelik takımın yıldızı bile 22 yaşında ve finallere ilk defa geliyor . Spurs çok akıllıca bir savunma yaptı , neredeyse tüm takım bu adamı tuttu , Bowen değil , hepsi . Ama yine de 4 - 0 olması biraz kötü bir durumdu .

5 . senesinde ise - yani bu sene - yarı finalde Boston ' a kadar geldiler , ama 5 sayı farkla kaybettiler , belki de Daniel Gibson olsa o maç farklı olabilirdi ama neyse artık . Boston ' da tabi şampiyon oldu finallerde . Sezonu da 30 sayı 8 riband 7 asist ortalamasıyla oynadı .
Gelince değiştir , devam ederim .
Lebron James