Arada 1 - 2 sene fark olan Draftları kıyaslasak neyse de , 2003 ve 96 arasında da 7 sene fark var . O yüzden aslında 2 seçeneğimiz var kıyaslama yapmak için ,
1 - 96 ' dakilerin 2003 ' dekilerin yaşlarına eşitlemek . Yani örnek veriyorum Wade 25 - 26 yaşında ya , Iverson da 31 yaşında var . Iverson ' la Wade ' yi kıyaslarken Iverson un 25 - 26 yaşındaki halini göz önünde bulundurarak karşılaştırmalıyız .
2 - Beklemek ... Hepsinin basketbolu bırakmasını bekleyip bir karşılştırmak yapmak ki bu diğer seçenekten daha mantıklı .
2003 , 96 ' yı geçebilir . Daha önünde uzun yılları var . Şu an birçok otoritere göre LeBron James en iyi . Dwyane Wade ve Carmelo Anthony de en iyilerinden olarak gösteriliyor ki bencede öyleler . Tabi 96 ' dakileri de küçümsemek olmaz . Kobe Bryant , Allen Iverson , Stephon Marbury , Ray Allen , Steve Nash , Jermaine O ' Neal ve benzeri gibi oyuncular çıkmış 96 ' dan . 2003 ' den ise LeBron James , Dwyane Wade , Carmelo Anthony , Kirk Hinrich , Chris Kaman , Chris Bosh , Josh Howard , David West gibi oyuncular çıkmış .
Ama herkes nedense Draftları birkaç oyuncuya endeksliyor . Bu lafımı kimse üstüne alınmasın çünkü 96 deyince çoğu insanın aklına birkaç isim geliyor ( Kobe Bryant , Allen Iverson ve Steve Nash gibi ) . 2003 deyince de çoğu insanın aklına birkaç isim geliyor ( LeBron James , Dwyane Wade , Carmelo Anthony ve Chris Bosh gibi ) . Bunlar yanlış şeyler daha bir çok iyi isim çıktı o Draftlardan . Draftları bir kaç kişiye hele 1 kişiye endekslemek bence çok doğru değil . Haydi 3 - 5 kişi olabilir de 1 oyuncu için doğru bulmuyorum . Dediğim gibi 96 Draftı 2003 ' den şu an öndeyse o da yaşları ve tecrübelerinden dolayı . Dediğim 2 seçenekle bunlar çok kolay karşılaştırılabilir .
Madem bize bu soru sorulmuş bizde cevaplarız , Önce bu draftan çıkan oyunculara bakalım . Zaten biz de bu oyuncuları tartışacağız ,
2003
1 - ) LeBron James
3 - ) Carmelo Anthony
4 - ) Chris Bosh
5 - ) Dwyane Wade
7 - ) Kirk Hinrich
14 - ) Luke Ridnour
21 - ) Boris Diaw
28 - ) Leandro Barbosa
29 - ) Josh Howard
31 - ) Jason Kapono
51 - ) Kyle Korver
1996
1 - ) Allen Iverson
2 - ) Marcus Camby
3 - ) Shareef Abdur - Rahim
4 - ) Stephon Marbury
5 - ) Ray Allen
6 - ) Antonie Walker
10 - ) Erick Dampier
13 - ) Kobe Braynt
14 - ) Peja Stojakovic
15 - ) Steve Nash
17 - ) Jermaine O'Neal
20 - ) Zydrunas Ilgauskas
1984
1 - ) Hakeem Olajuwon
3 - ) Micheal Jordan
4 - ) Sam Perkins
5 - ) Charles Barkley
7 - ) Alvin Robertson
11 - ) Kevin Willis
16 - ) John Stockton
Bu draftlara baktığımızda en önde olan 1984 diyebilirim ama , işte ama ' sı var . 2003 Draft ' ındakiler yeni . Şimdi onlardan gidip de kariyerlerini bitirmiş 1984 ' dekiler gibi veya kariyerlerinin en iyi dönemlerini tamamlamış bir 96 oyuncularıyla kıyaslamak yanlış olur . Ama şöyle bir kıyaslama yapabiliriz , 1984 ve 96 ' daki oyuncuların ilk 4 yılını düşünerek gidersek anlarız .
Şu an NBA Tarihinde Micheal Jordan ' da dahil olmak üzere ilk 4 yılı LeBron James ' ten daha iyi oynayan oyuncu yok . Bu hep denir zaten . Ha tabi LeBron gelmiş geçmiş en iyi demiyorum , daha önünde uzun uzun yılları var . Şu an ki gibi devam ederse otomatikman en iyi olur . Çünkü şu an 23 yaşında olup LeBron ' dan iyi olanı yok ve gelmedi .
Düşünelim 2001 yılındaki 96 sınıfını ? Kobe - Nash - İverson - O ' Neal - Allen - Marbury böyle mi oynuyorlardı ? Tabiki de değil . Mesela Kobe o zamanlar yeni yeni yer buluyordu ve daha hiç sayı kralı olmamıştı , Shaq ' ın yanında bir Pippen ' dı . Sonradan kendisini iyice geliştirdi tabi . Nash MVP ' siz sadece asist yapan bir gard . Iverson ' da aynı şimdiki Iverson sadece elinde daha az sayı krallığı olan . Allen Milwakue ' de sıradan bir yıldız seviyesindeydi . Şimdi ki Allen'la arasında çok fark var , hele ki bu sene ki playoff ' ları izleyince bile kendini ne kadar değiştirdiği anlaşılıyor ... Yani 96 ' lılar sınıfının şimdikiyle arasında dağlar kadar fark var . E gidip de tabi 12 yıllık adamları 5 yıllık adamlarla kıyaslarsanız , 12 yıllıkların üstün çıkması pek de şaşırtıcı olmaz . 2003 ' lüler yanlarında tabiri yerindeyse '' çömez '' gibi kalıyor . Ama 2 draftında ilk 5 senesini düşünürsek 2003 açık ara farkla önde . Nedenlerini de saymak gerekirse , Başta LeBron . Bu sene ki yaptıklarını belki de 2003 ' deki kimse yapamaz . LeBron lige geldiğindn beri inanılmaz işler yaptı . 30 . olan bir takımı 4 sene içerisinde finale çıkarttı . Neredeyse tek başına takımını finale çıkarttı ( Az da olsa katkı geldi tabi yandan ama lafın gelişi söyledim yanlış anlaşılmasın ) ,
18 yaşındayken 17 Galibiyetli bir takıma geldi . 4 senede o takımı finale çıkardı . Çocuk denecek yaşta yaptı bunları üstelik . Dünyanın gelmiş geçmiş en iyi oyuncu olarak gösterilen Micheal Jordan bile LeBron James ' in yaşındayken takımını sadece ilk tura çıkarabildi . İlk turda da Milwakuee Bucks ' a karşı kaybetti . Tabi bu demek olmuyor ki LeBron James , Micheal Jordan ' dan daha iyi oyuncu . Sadece Micheal Jordan bile LeBron James'in yaşındayken , LeBron ' un yaptıklarının yarısını bile yapamadı . Ha unutmadan söyleyeyim , Cleveland ' da Eric Snow dışında daha hiç kimse final oynayamamıştır . Buna takımın yıldızı LeBron James de dahil . Bu büyük dezavataja rağmen LeBron yine finale çıkardı .
Takımdaki uzunlar zaten yaptıkları daha doğrusu yapamadıkları ortada . 221 cm boyu olmasına rağmen riband alamayan , blok koyamayan ve iyi bir orta mesafeci bir pivot ( Zydrunas Ilgauskas ) . Ne zaman nasıl oynayacağı belli olmayan dengesiz bir Power Forward ( Drew Gooden ) . Pota altından airball atabilme yeteneğine sahip ve aynı zamanda iyi bir savunmacı olan bir Anderson Varejao .
Playoff ' larda LeBron James ' e en çok yardım eden kuşkusuz çaylak Daniel Gibson ' du . O da 2 - 3 maç adam gibi katkı yapabildi tabi . Takımda tek final tecrübesine sahip Eric Snow ( 2001 - Philadelphia ) hiç ortalıklarda gözükmedi . Playoff ' larda doğru dürüst katkı yapamadı ki bu oyuncu takımında en tecrübeli ismi .
Ben New Jersey Nets serisine geldiğimizde '' Büyük bir ihtimalle eleneceğiz . Vince Carter , Jason Kidd ve Richard Jefferson gibi 3 yıldıza karşı 1 oyuncu bir şey yaprağmen elendiler '' demiştim . Ama LeBron beni bile şaşırttı . NBA ' in en iyi gard ikilisi + Jefferson faktörüne rağmen 1 LeBron ' a karşı koyamadılar . New Jersey ' nin uzunu kötü ( ydü ) . Bu seride Mikki Moore çok iyi bir performans ortaya koydu . Kimse bunu görmezden gelemez . Jason Kidd seriyi Triple - Double ile bitirdi . Her maç yeni bir NBA rekoru kırdı . Ama bunlara rağmen 22 yaşındaki LeBron James ' li Cleveland Cavaliers ' ı geçemediler .
Detroit Pistons ' a geldiğimizde zaten ben , '' 5 yıldıza ( Chris Webber - Rasheed Wallace - Chauncey Billups - Richard Hamilton - Tayshaun Prince ) karşı 1 süperstarın şansı olabilir mi ? İmkansız . '' Ama imkansız diye bir şey yokmuş . Bunu da bu seride iyice öğrenmiş oldum . İlk 2 maç yenildiler ve ben de dahil olmak üzere herkes Doğu Şampiyonunun Detroit Pistons olucağından emindi . Ama LeBron yapacağını yaptı ve üst üste 4 galibiyet alarak takımına ilk defa Doğu şampiyonluğu tattırdı . Aynı zamanda takım arkadaşları da LeBron sayesinde final yüzü görmüş oldu . Hele zaten serinin ünlü bir 5.maçı var . Seri 2 - 2 ydi ve favori olan taraf Detroit Pistons ' du . 22 kez galip değiştirdi ve 16 kez de beraberlik oldu bu maçta . Takımının son 30 sayısının 29 ' una , son 25 sayısının da 25 ' ine imza attı . Maçta her şeyi yaptı . Üstelik bunu Detroit gibi bir savunmaya karşı yaptı . Maç 2 kez uzatmaya gitti . En sonunda maçın galibi LeBron James ' li Cleveland Cavaliers oldu . LeBron ilk defa oynadığı bir doğu finalinde 22 yaşında olmasına rağmen Detroit gibi bir savunmaya 48 sayı 9 riband 7 asist 2 top çalma ile bitirmiş oldu . Bana kalırsa bu çaylak sezonundayken finallerde Magic Johnson ' ın Philadelpia 76ers ' e karşı Kareem Abdul - Jabbar sakatlandıktan sonra oyun kuruculuktan pivotluğa geçip 42 sayı 15 riband ve 7 asistle bitirdiği maçtan sonra en etkileyici performansdır ( Playoff tarihinin ) .
Ve sonunda finallere geldiler . Burada San Antonio Spurs ' e 4 - 0 ile süpürüldüler . Bana kalırsa çok da şaşırtıcı bir şey değildi bu . Aradaki farklara da bakarsak ,
San Antonio Spurs - Son 7 sezondur 3 şampiyonlukları vardı . NBA ' in en tecrübeli takımıydı . NBA ' in en iyi savunma yapan takımlarından belki de en iyi savunma yapan takımıydı . Cleveland ' ın herşeyi olan LeBron James ' i NBA'in en iyi yapışkan savunması yapan Bruce Bowen savundu . Onun üstüne Manu Ginobili gibi bir savunmacı daha . İçeri girdiğinde de onu karşılayan Tim Duncan ve Robert Horry gibi 2 uzun . Ayrıca karşılarındaki Cleveland ' ın da takımdakilerin daha hiç birinin( Eric Snow dışında ) final oynamadığını unutmayalım . En çok final tecrübesi olan takım final tecrübesi hiç olmayan bir takıma karşı . Üstelik takımın yıldızı bile 22 yaşında ve finallere ilk defa geliyor .
Cleveland Cavaliers - .... San Antonio Spurs'e karşı bir avantajı var mı diye düşünüyorum ama ... Sanırım oyuncu eşleşmede LeBron James - Bruce Bowen ' dan başka bir şey yok . Bir de Ilgauskas - Oberto . Yani buradan şu anlaşılıyor ki , Cleveland ' ı LeBron James neredeyse tek başına finale kadar çıkardı .Ha son olarak bu da LeBron'un San Antonio Spurs karşısındaki beklenenden daha düşük bir performans göstermesinin nedeni , ( LeBron ' la ilgili bilgim daha çok diye paso onu yazdım , yanlış anlaşılmasın ) .

Derler ya '' Bazen tek bir fotoğraf bile herşeyi anlatmaya yeter '' diye . Gerçekten de öyle .

2003 ' de LeBron ' dan sonra Dwyane Wade - Carmelo Anthony - Chris Bosh gibi süperstalar da geldi . Dwyane Wade zaten ilk yıllarında LeBron ile kıyaslanıyordu . Bazısına göre Dwyane Wade daha iyiydi( Eskiden ) . Geçen sene her ne kadar hayal kırıklığı yaratsa da ilk yıllarında Miami ' de çok iyi işler başardı . Her ne kadar yanında NBA ' in en dominant pivotu Shaq olsa da play - off ve finallerde çok iyi işler yaptı . Finallerde daha 3 . sezonu olmasına rağmen 30 + sayı ortalaması tuturdu ve şampiyonluktaki en büyük rolü oynadı . İlk yıllarında bir Final MVP ' si ödülü aldı . 96 ' da bunu kimse yapamadı sanırım . Aynı şekilde bu 1984 içinde geçerli . Ne o efsane Jordan , ne Hakeem , Stockton vesaire yapamadı bunları . Tabi '' Wade daha büyüktür '' demiyorum .
2003 ' lülerden diğer bir yıldız Carmelo Anthony ise çaylak yılından beri iyi oynuyor . Hatta çaylak yılında hakkı yendi diyebilirim . LeBron James yerine Carmelo ' nun '' yılın çaylağı '' ödülü alması lazımdı . Ama alamadı . Çaylaklar ve Saf Moruklar ( NBA ' de 2 . yılı olanlar ) maçında MVP oldu en azından . O kadar mükemmel oyuncu arasından hemde . Geçen sezon sayı krallığını kaçırdı . Iverson ' un gelmesi ve topu daha az kullanması yüzünden kaynaklanıyor bu . 4.sezonunda 96 ' lıların en büyük 2 skoreri olmasına rağmen yaptı bunu . Carmelo'nun istatistiklerinde oynayan pek bir 96 ' lı yoktu heralde . Sanırım bir Kobe vardı . Amerika Milli Takımında da herkesten iyi diyebilecek kadar iyi oynuyor . Sanki başka bir insan var orada . Tabi biz NBA ' den bahsediyoruz .
Ligin en iyi uzunlarından biri olan Chris Bosh ise takımın yükünü sırtına almış durumda . İlk yıllarında tek başına olduğu için bir şey yapamıyordu ama yanında oyuncular olunca daha iyi işler yapmaya başladılar . Düşünüyorum da 96 ' daki 3 yıllık Jermaine mi ? Yoksa Chris Bosh mı diye ? Bence Chris Bosh . Aynı zamanda Chris Bosh çok hızlı bir uzun , uzun mesafe şutları da var , savunmada iyi iş yapıyor ve uzun boyuna rağmen forvet de oynayabiliyor .
Ayrıca 2003 ' lüler daha ilk yıllarında USA Milli Takımın seçilmeye hak kazanmıştır ve takımın yıldızı konumunda oynamışlardır . Her ne kadar koç Şişevski yüzünden takım beklenenleri veremese de . Şunu da eklemek istiyorum .
Şu an da en değerli draft 1996 denebilir ama 03 ' ün de önünde bir 10 - 15 senesi var , 96 kadar olmalarına da 7 . Daha gidecekleri çok yol var ve kendilerini geliştirebilmek için çok zaman var . Ben sonuç olarak 2003 diyorum . 84 ' deki basketbol daha kolaydı ve kariyerlier bitmiş sonuçta . Başarı , istatistik haliyle daha yüksek olması normaldir . 96 ' dakilerinin ise ilk 3 - 4 yılı belli . İyi ama 2003 kadar değil . Böyle giderse bir 10 sene sonra 2003 tamamen üstünlük kurabilir diğer draftlardan sanırım . Bu yüzden 2003 diyorum .
Not : Mesajımda 1984 ile ilgili pek yorum yapmadım çünkü onların hem kariyeri tamamlanmış .O yüzden direk 96 ve 03 ' ü kıyasladım . Bir de yazımda draftlardaki 3 - 5 oyuncuya önem verdim ama en iyiler o diye . 2003 ' de zaten pek bir süperstar - yıldız da kalmıyor hani geriye .
İyi forumlar .