|
Torres#9
|
Lakers 4-1 alır demiştim,şimdi onu açmakta sıra.He tabii,tersi olurda Celtics'de 4-1 alırsa şaşırmamak lazım.Finale geldik sonuçta,ne olacağı belli olmaz.Ama en azından sürekli sıkıcı final denmeyeceğinden,reytingler az denmeyeceğinden dolayı huzurluyum,mutluyum.Çoğu kişinin istediği finaldi,bakalım beklentiler karşılancak mı ? Ben beklentilerin karşılanacağını düşünüyorum,Stern amcam sevinsin gelsin paralar,gitsin paralar diye.
Finale kadar sıkıntılı geldik aslında,Stern bu finali istiyor söylentileri ile ki bence komedi bunun iddaa edilmesi,yayın politikaları,Spurs pis takım söylentileri ve daha aklıma bir anda gelmeyenler ama kötü şeyler kadar,tabii ki iyi şeylerde vardı benim açımdan.Pierce-Lebron düellosu, Kobe'nin form grafiği,Suns'un ve Mavs'in ilk turda veda etmesi,Hawks'ın direnişi,Hornets'in form grafiği ve daha nicesi.Artık son düzlük,iki takım kaldı,iki salon kaldı,iki koç kaldı piyasada.Ama yıldız sayısı ikiden fazla tabii ki.
Boston buralara kadar sıkıntılı geldi aslında,7-7-6 maç oynadı toplam serilerinde.Lakers ise,4-6-5 maç oynayarak her seride daha az maç oynadı Lakers'dan.Boston'un ağır ayakları bundan etkilenir mi tam olarak bilmem ama Lakers'dan daha fazla etkilenecekleri kesin,derecesini bilmem ama daha genç,daha az maç oynamış Lakers mental olarak daha iyi durumdadır az farkla da olsa,tabii şu uzun ara Boston için ilaç oldu.
Koç faktörüne hiç girmeyeceğim çünkü oyun içerisindeki yıldızların durumu,gününde olup olmadıkları direk onlarıda etkiliyor.Burada rotasyon çılgınlığı yapmayacaklarını düşündüğüm içinde,koç faktörü maçları öyle aman aman etkilemez ama etkilerse de Lakers yönüne bir artı koymak lazım.Bir yanda geçen sene yerden yere vurulan Doc,diğer yanda Zen.Tabii ki Lakers'ın bir adım önde olması normal zaten ama koçların öyle finali etkileyeceklerini düşünmüyorum.
Lakers'ın takım olarak akıcı bir hücum etmesi,Boston karşısında da Boston'u zor durumda bırakabilir,çok iyi pas trafiği var Lakers'da ve bu ister istemez rakipler için sıkıntı yaratıyor.Hele bir de Sasha filan günündeyse,işiniz çok zor demektir.Lakers için ise savunmada ne uygulayacakları önemli,bizim maçta çoğu zaman içeri gömüldüler biz değerlendiremedik bunu,burada Boston'da formsuz Ray Allen forma girer mi,diğerlerini riske ederler mi bilemem ama Lakers'ın uygulayacağı savunmada önemli maçların kritiği için.
Şöyle bir Boston'da oyunculara bakarsak ise, Rondo'nun kritik bir rol üstleneceğini düşünüyorum,karşısında çoğu zaman muhtemelen Fisher olacak ve Fisher'ın rakibin penetrelerini yavaşlatamadığını biliyoruz,o yüzden Rondo burada ortaya çıkabilir ama Boston dış atıcıları susar,iyi sokamazlarsa,Lakers doğal olarak içeri gömüleceği için Rondo'nun penetrelerine böyle bir çözüm bulunmuş olunabilir.Bynum olsaydı zaten,hiç içeri gömülmeye gerek kalmayacaktı ama şuan ki görüntüde Rondo'nun penetrelerini durdurabilecek güç olarak,Boston'ın dış atıcılarını görüyorum.Rondo'nun penetrelerinin önemli olduğu kadar,dış şutuda önem kazanacak bu seride.Boston için kritik noktalardan biri Rondo ve şuan kağıt üstünde rakip guardlara nazaran ben bir adım önde görüyorum onu.
Ray Allen beklenen patlamayı bir türlü istikrara kavuşturamadı,ondan beklenen dış şut ritmini bulamadı bir türlü ve işte asıl kritik nokta da o olacak bence.Bir şekilde kendini bulmalı,takımının hücumlarına opsiyon katmalı ama bunu yapabilecek mi,patır patır şutlarını atabilecek mi ben bir-iki maç dışında zannetmiyorum.Bunda tabii ki geçmiş serilerden ışık alıyorum. Sasha'nın Manu'yu yakın aldığında bunalttığını gördük,Manu sakattı filan ama yine iyi aldı Manu'yu Sasha,bunun benzerini süre aldığı zamanlarda Ray'a da yapacaktır ve Ray yanmadığı sürece bu savunmada başarılı olacaktır.Tabii Ray yanmaya başlarsa,alev alırsa el üsttünden başarılı bir stili olduğunu biliyoruz.Boston adına en kritik nokta bence Ray Allen,Lakers savunmasını dışa kaydıracak,pota altını rahatlatacak bir numaralı adam Ray Allen.
Paul Pierce diyince bu sene aklımıza Lebron ile yaptığı düello geliyor tabii ki,bir benzerini Kobe ile yapar mı,yapmaz mı şimdiden kestirmek zor ama birşey biliniyor ki Garnett ile beraber takımın süperstarı rolünü bu seride de uygulamak zorunda olduğu.Bence serinin Boston adına en kritik noktası o değil,ya da Garnett değil çünkü artık bir şekilde istikrarı yakaladılar onlar bu playofflarda ve ne yapması gerekiyorsa çoğu zaman yapıyorlar,sorun diğer tarafta.İşte bu sorun nasıl aşılır ya da aşarlar mı,Doc onu düşünmeli ve değişik şeyler bulmalı. Pierce konusu açılmışken,Boston kazanırsa şampiyonluğu,Mvp olur kendisi bence.
Garnett'de ki düşüncelerimde,Pierce konusu ile benzer.Yani Boston'un en kritik elemanı değil bence.Ondan kritiği Ray'ın istikrarı.
Perkins ise yapacağı anlık patlamalarla kritik bir hal alabilir serinin ilerleyen bölümlerinde ama bahsedildiği gibi,okuduğum kadarıyla Boston'un pota altı avantajı olduğunu ben düşünmüyorum.Eğer,Lakers pota altı oyuncuları faul problemine girmezse ki bu Boston içinde geçerli,üstünlük sağlayacaklarını birbirine düşünmüyorum.Perkins'de anlık patlama yapsada,ivmeyi tamamen seri boyunca Boston'a taşıyamaz.
Lakers'da elemanlara bakacak olursak,
Fisher buralarını bilen birisi,"tecrübeli" ama her zaman "tecrübenin" kazanmadığını Lakers Batı Finalinde bizi eleyerek gösterdi,aynen bu seride de öyle olacağını düşünüyorum,yani bu eşleşmede.Fisher'a göre tecrübe kavramının yanından geçmeyen Rondo,Fish'e üstünlük sağlayacaktır.Rondo hücumdayken Fisher zorlanacaktır,burada Fisher'ın savunmada ayakta kalmasını ise demin Rondo'da bahsetmiştim,Boston'un dış atıcıları belirleyecek.Fisher hücumdayken ise,ne yapacağı belli olmaz.Bir gün çıkar 10-10 atar,diğer gün 1-10 atar herkesi şaşırtır bu ani farklılıklarla.Yani Rondo kağıt üzerinde bir adım daha önde bence.
Kobe,ne söylenebilinir ki onun oyunculuğu ile ilgili.Aniden çıkıp,takımına yakalattığı 10-0'lık serilerden mi bahsedelim,içeri penetre anında boştaki arkadaşını müthiş bir oyun zekası ile görmesinden mi bahsedelim ya da patır patır ısındığında attığı şutlardan ve üçlüklerden mi bahsedelim,en iyisi biz Kobe'yi hemen geçelim.Bu mevkiide tabii ki Kobe'nin olduğu takım üstün,yani Lakers.
Radmanoviç,aslında yarı formda bir Walton olsa bile şurada ilk beşte forma giyer Radman'ın yerine ama Walton cidden sahada var mı yok mu belli değil,zaman zaman takımına ciddi zararlar verdiği anlarda olmuyor değil.Beni de baya hayal kırıklığına uğratıyor dolayısıyla,bir başka hayal kırıklığıda benim adıma Lakers'da,Jordan Farmar yeri gelmişken belirtiyim.Radmanoviç ise,Pierce'a nazaran tabii ki daha geride bu bölgede,hemde baya bir.Buradaki farkı kapatması için,bir kaç ekstra şey yapsın Lakers buna razı olacaktır tahminim.
Odom,geldik serinin en kritik adamına bence.Onun patlayacağını,hemde bu patlamanın istikrarlı bir şekilde olacağını düşünüyorum.Yani beş maç oynandıysa,en az üçünde sahne alır,diğer iki maçın birinde de kötü değil ama süper olmayan bir grafik çizerek takımını şampiyonluğa ulaştıran kilit oyuncu olur.Bizim ikinci maçtı sanırım,nasıl oynadığını gördük.Odom,bunu her takıma yapabilir ama işte istikrar sorunu var ve bazen çok şey yapmaya kalkınca da saçmalıyor,bu final serisinde en güvendiğim,finalin kaderini değiştirecek -olumlu veya olumsuz- oyuncu olarak görüyorum onu ama ben Mvp o olur diyerek,patlama beklediğimi de belli etmiş oldum sanırsam.
Gasol faul problemine girmemek zorunda hiç bir maçta,en azından 4 maç girmesin yanına Odom'da istikrar yakalasın sonra gidip tatilini yapabilir ama faul problemine girmemesi önemli Lakers adına çünkü pota altında savunması,iyi sayılabilecek düzeyde.Bu playofflarda bunu gösterdi Gasol,karşısındaki uzunu yavaşlatabileceğini,bu konuda rol alabileceğini gördük biz,şimdi sıra bunu istikrara kavuşturmakta.Hücumda da iki-üç maç patlar,gerisinde rolantide olur diye düşünüyorum.
Sonuç olarak şöyle bir değerlendirdik,yıldızlara fazla girmedim çünkü bence "kilit" onlardan ziyade,Rondo-Ray-Odom-Gasol dörtlüsünde olacak.Bir de son olarak şöyle maddeleyecek olursak;
-Boston dış şut yüzdesi -Ray'ın bireysel performansı -Odom'un istikrarı -Gasol'un savunmayı üst düzey yaptığı sürenin uzunluğu -Lakers'ın gençlik ateşi
Sonuç,Lakers 4-1 Boston.
Daha finale var,aklıma geldikçe paylaşırım düşüncelerimi.
|