|
Öncelikle tekrardan herkese merhaba sevgili NbaTr okurları,en sonki Beşiktaş yazımdan sonra tekrar sizlerle beraberim.Bu seferki konu ise Batı'nın zirvedeki temsilcileri ve ne halde oldukları.Hemen başlıyayım yazıya sizleri daha fazla sıkmadan..
Takas döneminin sonlarına doğru öyle hamleler oldu ki bazı takımlar birdenbire gücüne güç katarken,kötü durumda olanlarda yeniden yapılanma için düğmeye basmış oldular bu takas hamlelerinden sonra.Kidd Dallas'a,Gasol Lakers'a ve Shaq Suns'a geçtiler büyük hamle olarak gösterebileceklerimizden.Şimdi şöyle bir baktığımızda Kidd'in ve Gasol'un takıma olumlu katkıları olacağını düşünüyordum takasların olduğu dönemde ki şuan görünende bununla aynı doğrultuda.Ancak Shaq olayı biraz daha farklı,Suns iyi giderken birden ritm kaybetti. İşte hemen bir bakışta baktığımızda üç takımın kadrosunu şampiyonluk hedefleri doğrultusunda güçlendirdiğini görüyoruz Batı'da.Bu üç takımın yanında Spurs,Hornets,Jazz ve Rockets'de hamleler yaptılar ancak diğerleri kadar ses getirdiğini söylemek Sonics'in bu sene şampiyon olacağını söylemekle eş benzerlikte olur bence.
Hemen giriş yaptıktan sonra,Batı'da şuan ki tabloya göre birinci sıradaki takımdan başlayarak geriye doğru bir gidiş yapalım;
LA Lakers:41-17
Lakers için senenin başında kim şampiyonluk adayı derdi ki,nereden nereye..Şimdi ise şampiyonluk adaylarının en kuvvetli halkalarından biri Lakers.Gasol hamlesinden sonra oluşan kadro,sakatlıkları bittiğinde takıma katılacak olan Bynum ve Ariza ikilisinin de katılmasıyla Lakers rotasyonu herkesin isteyeceği cinsten bir hal alacak.Sene başlarından sonra aslında görülen bir şey vardı ki,Bynum'un çok geliştiği.Pota altında geçen seneye nazaran daha sözünü geçiren,büyük maçlarda kaybolmayan ve istatistik bazında olsun,oyunun her alanında olsun gözle görülür bir artış içinde olmasıyla Lakers form yakalamıştı senenin başından itibaren.Ancak tam bu sırada bu çocuğun araya giren sakatlığı,tüm Lakers camiasını yine umutsuzluğa itti,bir de Ariza eklenince bu sakatlar kervanına Lakers için yine kayıp yıl olarak söylemler başladı medyada ancak sonrasında gelişen olaylar bu doğrultuda olmadı.Lakers'ın Memphis'den Gasol'u aldığı hem de karşılığında Odom'u bile vermediği açıklandığında tüm Lakers'lılarda hakim olan umutsuzluk bulutları yerini açık-güneşli havaya döndürdü.A'dan Z'ye herkes sevinmişti bu takasa onlarda,başta da Kobe olmak üzere.Nasıl sevinmesin ki zaten Kobe,ne zamandan beri yanıma adam da adam diye bağırırken Gasol gelmişti,hem de takım kendinden bir şey kaybetmeden.Kwame'yi verip,ki onun en son Suns maçını hatırlatmak ve bunun hemen ardında aldığı parayı söylemek olayı açıklıyor,yanında da ek parçalar,en göze batanı da Lakers açısından Crittenton ancak Gasol alındı,bu da olsun o kadar yani.
Şimdi herkes mutlu Los Angeles'da,10 maçtır galip geliyorlar,Gasol'un oyunu ve takıma çabuk adapte olması ve üçgen hücumda çok verimli olması gibi herşey mutlu olmalarına da yetiyor zaten.Bir de Gasol'un gelişinden sonra,sene başından beri bol bol küfür yiyen Odom-Radman-Sasha gibi adamlarında forma girmesi Lakers'ı tamamen komple bir takım yapma yolunda hızlıca ilerliyor. Gasol'un bu etkisi tabii üçgen hücuma çok uyum sağlayan bir isim olmasıyla yakından alakalı bir olay,hücumda şutu olması,yakından bitirebilmesi ve pasorlüğünün de iyi olması Lakers'ın ne kadar değerli bir ismi beleşe kadroya kattığını gösteriyor.Bu hamle de onları direk şampiyonluk adayları arasına soktu,benim şampiyonluk adaylarımdan biriside onlar.Batı Finali tahminim,Spurs-Lakers yönünde.Tabii finale kimin çıkacağını ise şimdiden söyleyemeyeceğim. Bu arada Lakers ile ilgili söyleyeceklerimi bitirirken Kobe'nin küçük parmağı sakat sakat oynadığını söylemekte yarar var,buna rağmen herşeyi yapıyor yine.Yüzük için savaşıyor ve Mvp'liğin en büyük adaylarından biri de o.
San Antonio Spurs:39-17
Son Şampiyon Spurs..Bugün rakiplerimizden Dallas'ı yendik ve bu da üst üste 7.galibiyet oldu bizim adımıza.Evet All-Star'dan önce her zamanki gibi tekliyorduk ama artık All-Star geçti ve bizimde ritm bulma zamanımız.Bu doğrultuda da bizde boş durmayarak Sonics'den Kurt Thomas'ı kadroya kattık,Elson ve Barry karşılığında.Barry,Sonics'e gittikten sonra da karşılıklı olarak serbest kaldı,şimdi gözler Spurs'da onunla imzalamak için,sadece 30 günlük imzalamama olayı vardı ki o da gün geçtikçe geçiyor artık.Barry bizi istiyormuş,yani bu iş olacak bence.Barry tekrar Spurs forması giyecek.Bu da takımın alternatifini artırmak açısından iyi bir hamle olur,hem de Kurt'u Elson'la neredeyse kafa kafaya alarak ne kadar karlı bir takas geçirdiğimizi görmüş oluruz. Thomas'ın takıma sağlayacağı katkının olumlu olacağını düşünüyorum ben,sağlam duruşuyla Thomas bize katkı sağlayacak türden bir oyuncu.Ribauntlara katkısı ile hücumda sayı bulabilmesi ile ve savunmasıyla oyunumuza alternatif bir alan getirerek Elson'dan daha önemli bir katkı sağlayacaktır süre almaya başladıktan sonra,henüz bunu fazla göremedik,ısınma süreci diyelim.Zaten bugün de topu topu 4 dakika sahada kaldı,girmesiyle çıkması bir oldu anlayacağınız.
Kurt'un bu olumlu vereceğini düşündüğüm katkıyı bir kenara bırakarak takımın ilerleyişine bakacak olursak,Spurs yazımın başında dediğim gibi All-Star'dan sonra Spurs-Spurs'dur.Parker'da sakattı zaten,ancak toparlanmaya başlıyor.Yani Spurs bundan sonra başlıyor tam anlamıyla.Parker zinde,Manu zinde ve Duncan zinde,diğerleri de yerli yerinde,Bowen'dan,Bonner'a kadar. Tabii Spurs diyince Duncan dememek olmaz,onun ne kadar takım için önemli olduğunu anlamak için Dallas maçını izlemek yeterli olur sanırsam,takım sustu o konuştu oyunun belli başlı yerlerinde,sahadaki akıllı duruşuyla,yapabileceği herşeyi yaptı.Parker ve Kurt'da takıma tam anlamıyla girdiğinde Spurs'un oyunu yine üst seviyeye çıkacaktır ve Lakers ile birlikte final için en büyük aday olacaktır.
New Orleans Hornets:38-18
Chris Paul gibi bir lidere sahip Hornets,bu onlar için büyük bir şans.Tabii bunun yanında takımın diğer parçaları da,özellikle sadece ilk beş için konuşacak olursak çok iyi.Pota altını karartan Chandler,patlayıcı güç West,kendini bulduğunda şutlarını rakibe acımadan gösteren Peja gibi isimlere sahipler.Ki bu isimlere sahip olmaları da ortaya iyi bir oyun çıkarıyor,tabii koç Scott'un başarısınında altını çizmek lazım.Bu sene aslında onlardan böyle bir çıkış beklemiyordum,belli bir yerlere geleceklerini düşünüyordum çünkü geçen senelerde sakatlıklardan çok çekmeleri başlarını ağrıtmıştı ancak bu kadarınıda beklemiyordum,süpriz oldu benim için.Suns'u 4 kez yendiler bu normal sezonda,birbirinden güzel maçlar sonunda.Kim ne derse desin maçları gerçekten çok müthiş geçiyor. Takas döneminin son anlarında da zayıf olan benchlerini güçlendirmek adına Bobby Jackson'ı verip,Mike James ve Bonzi Wells'i kadrolarına kattılar ve benchleri de sene başına göre daha kuvvetli en azından ancak şöyle bir şey var ki artık vidalar sıkılmaya başlanacak ve bu dönemde Hornets'in nasıl bir oyun ortaya koyacağı benim açımdan muamma.Bu kadar iyi bir oyun olmasa da yine iyi bir oyun oynayacakları ve bu doğrultuda bugünki konumlarından bence biraz aşağıda bitirecekler ligi.Ancak ilerleyen yıllarda,kadro yapısını bozmadan yapılacak ek takviyelerle Hornets çok daha güçlü bir aday haline gelecektir.
Utah Jazz:37-21
Zirve takımları içinde deplasmanda en kötü durumdaki takım konumunda Utah,ancak ev sahibi olarak çıktığı maçlarda da Dallas ile birlikte Batı'nın en iyisi.Kısacası iç sahada süperler,deplasmanda kötüler.Onlar içinde Hornets'de dediğim gibi Deron'a sahipler lafı burada da çok anlamlı olur.Bu zamanda bu kadar iyi ve genç oyun kuruculara sahip olmak onlar için bir şans.Hem şutu olan hem asist yapabilen,ikili oyunlarda çok başarılı olan bir guard ki Utah sisteminde yeri büyük.Aslında ilk seçildiğinde okuduğum yazılarda hep eleştirilmişti Utah,yok bu adam Paul'dan önce seçilir mi,bu nasıl bir seçim diye.Ancak şimdi bu eleştiriler en azından bu kadar sert bir dille olmuyor,tabii insanlar kendi görüşleri doğrultusunda Paul'u daha etkileyici bulabilir ve bu nedenden Paul'u övebilirler Deron'a karşı ama aralarındaki fark eskiden,özellikle ilk sene 10 ise şimdi 1 ya da 2 ancadır.Tabii Deron'ın ilk senesinde pasif olmasında Sloan'un anlayışını da göz ardı etmemek lazım. Neyse Deron-Paul olayından çıkalım şimdi,ikisinin de kendine göre avantajları var ki ikisini de izlemek ayrı bir zevk..Utah'a dönecek olursak iç sahada daha etkileyici olduklarından bahsediyordum,daha ateşli oynuyorlar,seyirciyi arkasında hissettikleri an salonda ortaya koydukları oyun birden bire değişiveriyor ancak arkalarında itici gücü bulamadıklarında düştükleri durum düşündürücü.Bunu aşmalarının en temel yolu da bu sene fazla iyi görüntü çizmeyen Memo'nun kendini toparlayıp,geçen seneki dışarıdan bulduğu ekstra sayıları bulması gerekir.Ki bunu da son maçlarda zaman zaman görüyoruz.Takıma sonradan katılan Korver'ın ne kadar büyük bir kazanç olduğu da ilerleyen zamanlarda anlaşılacaktır,çok iyi bir şutör bana göre,Utah tıpkı Lakers'ın Gasol takasında olduğu gibi bu takasta da kendi adına çok kazançlı çıktı bence Giricek karşılığı onu alarak.Utah'ın bu deplasman fobisine bir çözüm bulması şart yoksa playoff'da ilerlemeleri zor,güçlü Batı'da iyi olmak için deplasmanda alınan kritik galibiyetler her zaman bir takımı daha yukarı taşıyacaktır.
Phoenix Suns:39-19
Suns için çok şey söylemek lazım..Ben Shaq'ın takıma takviyesinin olumsuz bir hamle olduğunu düşünüyordum ki şu Suns'un son maçlardaki form grafiği de iyiden iyiye benim düşüncülerimi onaylayan cinsten.Yani takıma uyum farklı şeydir,Suns'daki daha değişik bir şey.Takımda birden Amare dışında herkes uyku mod'a geçti,bu da takasın ortaya çıkardığı bir şey.Nash'e bir şey oldu,Hill bir iyi bir kötü,Diaw zaten süre alabilse bir şeyler yapacak ama süre alamıyor.Hele son maçta Hornets'e karşı sadece 22 dakika sahada kalabildi,yani Diaw gibi bir adama şans vermek lazım.Onu küstürmek takıma zarar verir,zaten Suns koçu Mike'ın bu rotasyon olaylarını zaman zaman çok eleştirmişimdir ben.Az adama şans vermesi,elindeki kadroyu yeterli oynatamaması nedenlerden dolayı.Yani rotasyon ile ilgili bir hata yapması beni şaşırtmaz şu konumda. Suns'un bu hamleyi yapmasının nedenini de Lakers'ın Gasol hamlesine bağlıyorum.Acele yaptıkları hatalı bir işti bana göre,riskti ve bu risk bence eksi yönde bir riskti ama ne olur bundan sonra hep birlikte göreceğiz,tabii bu adam ne olursa olsun Shaq,artı yönede çevirebilir bütün bu ihtimalleri tabii Suns'un şampiyonluk için önünde bir-iki sene olduğunu da unutmaması gerekiyor,bu doğrultuda oynamaları lazım,konsantre olmaları lazım.Shaq'ın takıma gelmesi takıma yaramamış gibi gözüksede ki açıkcası gözüküyor,bir isim bu gelişmeden kesinlikle çok memnundur,Amare Stoudamire.Müthiş maçlar çıkarıyor dört numarada,kendini buldu tekrardan tam anlamıyla.Shaq'ın gelişine duacı olmalı ama takımın yenilgilerine de elbet üzülüyordur.Shaq demişken neden takıma uymayacağı düşüncelerime de açıyım,öncelikle savunmada zorlanan bir takım Suns,savunmasının temel direklerinden biri de Marion'dı,belki size olarak pota altında çok rakiplere göre avantajlı değildi ancak hırsı ile atletikliği ile bunu kapatıp ribauntları da çekiveriyordu ancak Shaq bunu yapabilecek mi soru işareti.Hele bu ayak yavaşlığı ile Suns hücumlarına nasıl ayak uyduracak o da bir muamma.Neyse dediğim gibi bu takas en fazla Amare'ye yaradı,tabii yeterli süre alması halinde Diaw'da kendini Marion'ın görevlerine adayabilir.Bunları görmek içinde bekleyip göreceğiz,ancak ben Suns'un bu sene başarılı olacağını düşünmüyorum.
Dallas Mavericks:38-20
İşte geldik Texas'ın diğer takımına,Dallas Mavericks..Kidd'i kadroya katmadan önce benim için güçlü bir aday değillerdi ancak Kidd'i kadroya katmaları herşeyi bir anda değiştirdi,Lakers ve Spurs'dan sonra belki de en ciddi takım Dallas Batı'da.Yani Lakers ve Spurs tökezlerse Batı finalinde yer alan takım Dallas olacaktır.Kidd'in kadroya katılması bir kere Dallas'ı asistçi bir takım yapacak,yani daha önceleri izlediğimiz ligin en az asist yapan ve hücum seti kurmakta zorlanan ekibi artık biraz daha rahatlayacak bu konuda ve asistçi bir takım görüntüsüne bürüneceklerdir.Yani oyun şablonları değişecek,paslaşma ön plana çıkacak.Tabii bir de Kidd'in savunma başarısını göz ardı etmemek lazım,bu artısı da Dallas için ayrı bir avantaj olacaktır. Stackhouse'u takasta kullanmayarak takımda tutabilmeleri ve takıma benchten iyi bir katkı verebilecek olması da onlar adına bir başka olumlu gelişme,eğer Stack. gitseydi şuanki durumdan daha kötü olurdu ama yine karlı çıkan taraf olurlardı bana göre.Hem belki Barry'e sulanırlardı öyle bir durumda,neyse.Gözle görülür bir şey varki,bu takviye Dirk'ü de hareketlendirecektir.Sene başından beri beklediğim tarzda oynayamıyordu,istek yok gibiydi.Ancak şimdi herşey değişti,Dallas daha güçlü bir takım oldu.Hem Terry'de çok rahatlamış olacak,bu da Kidd'in forma giydiği maçlarda görülüyor.Dallas'ın dediğim gibi Lakers ve Spurs'un arkasından ilk plase olduğunu düşünüyorum.
Houston Rockets:37-20
Kolay takvimin sayesinde yakaladıkları galibiyet serisi aslında onlara çok iyi gelmişti ancak belki de hiç istemeyecekleri bir şey oldu ve Yao sakatlandı.Evet,sakatlıklardan çok çeken Rockets'de Yao sezonu kapadı,bu da demek oluyor ki Rockets'de sezonu kapadı.Bence bu saatten sonra playoffa girmeleri bile zora girdi çünkü fikstürleri zor gerçekten,şuana kadar kolay maçlar sayesinde ilerliyorlardı ancak bir gelecek ay varki hep zorlu takımlara karşı,.500 oranının üstünde olan takımlara karşı,genelde de deplasmanda galiba.Bu da Rockets'in bence sonu demek.Belli olmaz gerçi kesin konuşmuyum ancak pota altı baya baya zayıfladı ve skor bulmaları çok zorlaştı,Landry-Scola ikilisine kaldılar,bu kritik maçlarda bunları ne kadar kullanacakları da soru işareti. Kısacası iyi gider gibi görünürken birden tepetakla oldular bu sakatlık haberiyle.Bu saatten sonrada ben fazla ihtimal vermiyorum,en fazla yapacakları şeyde geçen senelerde olduğu gibi playoff'a girip ilk turdan öteye gidememek olacaktır.
Böylelikle Batı'daki 7 takımı şöyle bir değerlendirmiş oldum,bu sıralamanın altındaki takımları almamamın nedeni ise bu aldığım takımların onlardan daha üstte olması ve galibiyet sayısı olarakta en az 3 maç filan önde olmalarıdır.Yani Golden State-Denver ikilisinin kıyasıya 8.lik için yarıştığı gibi gözüktüğü ortamdaki mücadeleyede Batı'nın Durumu #2 yazısında yer vereceğim. Son olarak bu 7 takım içerisinde şimdi bir sıralama yapmak gerekirse,bence;
1-Lakers 2-San Antonio 3-Dallas 4-Utah 5-New Orleans 6-Phoenix 7-Houston şeklinde ligi bitirirlerdi.
Bir dahaki yazıya kadar esen kalın,NbaTr'den ayrılmayın.Hoşçakalın..
Hüseyin İlkin Yaman e-mail=
Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır
| Yorum yazın |
Site yönetimi olarak aldığımız karar sebebiyle, artık Yorum gönderebilmek için Üye olmanız gereklidir. Sistemimize Kayıt olarak son gelişmelerimizden ve bültenlerimizden faydalanabileceksiniz...
Sisteme Kayıt olmak için tıklayın Eğer kayıtlıysanız Üye Girişi yapmak için tıklayın. Şifrenizi unuttuysanız tıklayın |
|