Gönderen Konu: Basketbolda Estetiğin Yeri?  (Okunma sayısı 19167 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı SaCtoKinGDoM

• Life is money but Stern is love
  • Starter
    • Profili Görüntüle
Basketbolda Estetiğin Yeri?
« : 23 Temmuz 2008, 16:19:54 »
Evet basketbolda göze hitap seyir zevki açısından önemlidir.Ama estetik maç kazandırır mı? Eğer estetik önemli olmasydı NBA'deki oyuncu dengeleri nasıl olurdu?
Şimdi bir oyuncu düşünün 20 sayı ortalamsyla oynuyor ancak boş pozisyonlarda bile turnilke atıyor.Bir oyuncu daha düşünün 20 sayı ortalamsıyla oynuyor en zor pozisyonları bile smaçlıyor,potaları sarsıyor.Şimdi soruyorum hangisi daha el üstünde olurdu?
Vince Carter veya Jason Richardson estetik olamayan düz oynayan oyuncular olsalardı dünyanın öbür ucundaki çocuk onların isimlerini blebilirmiydi?Estetik oynayan oyuncular sizce biraz abartılmıyor mu? yada estetikten uzak,düz basketbol oynayan oyuncular biraz gözardı edilmiyor mu?

Bence tarışmaya uygun güzel bir konu.Görüşlerinizi bekliyorum.
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2008, 12:34:15 Gönderen: ronartested »

Çevrimdışı theanestezi

• NBA Draft'ında
    • Profili Görüntüle
Ynt: Basketbol'da Estetiğin Yeri Nedir?
« Yanıtla #1 : 23 Temmuz 2008, 18:54:29 »
estetik her zaman için basketbola zevk katar maçlar kazanılır şampiyonluk kazanılır ama bir yerde unutulur gider ama bazı smaçlar mesela lebronun bostona bastığı smaç uzun süre hafızalardan silinemez tabi ki estetik maç kazandırmaz ama vince carterında dediği gibi ''eski koçum bana 2 sayının her şekilde 2 sayı olduğunu söylerdi ama eski koçum smaç basamazdı'' :D tabi ki de basketbol zevki açısından her şey hoplamak zıplamak değil

Çevrimdışı 2pac

• <THUG|LİFE>
  • Rookie
  • **
  • 2PAC İS LEGEND AND LEGEND'S NOT DEAD
    • Profili Görüntüle
Ynt: Basketbol'da Estetiğin Yeri Nedir?
« Yanıtla #2 : 23 Temmuz 2008, 20:19:39 »
nbade estetik
avrupada oyun zekası

Şimdi bir oyuncu düşünün 20 sayı ortalamsyla oynuyor ancak boş pozisyonlarda bile turnilke atıyor
larry bird
LİFE BY THE GUN-DİE BY THE GUN

Çevrimdışı Ç@to_Wade

• Hersikiministratör
  • Moderator
  • Superstar
  • MVP!
    • Profili Görüntüle
    • NBA Tr
Ynt: Basketbolda Estetiğin Yeri Nedir?
« Yanıtla #3 : 26 Temmuz 2008, 17:48:56 »
Bence verilen şansı iyi kullanmak estetiğin üstünde nba de tutunmak adına çünkü spanoulis ve jasikevicious u nba de görebilirdik pas estetiği mükemmel oyun zekası en üst seviyede bence iyi kullansalardı şanslarını parker dan ne eksikleri vardı iyi durumda görecektik onları Bird de estetik değil diye kötü oyuncu mu?Değil çok iyi.ama estetik basket atan oyuncu da el üstünde NBA de tartışılmaz.

Çevrimdışı furkan_t-mac

• NBA Oyuncusu
  • *
  • bu adam insansa bende hayvanım
    • Profili Görüntüle
    • türkçe rockets sitesi
« Yanıtla #4 : 27 Temmuz 2008, 09:14:17 »
estetiği göztermek lazım ki kendinizi kabul ettirebilesiniz kendinizi seircilere kabul ettirmeniz böyle göze hoş gelen hareketlerle olur mesela solomon taraftar onu çok seviyor çünkü estetik ve sevecen

Çevrimdışı XandeR*

• NBA Draft'ında
  • İmpossible is Nothing
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #5 : 27 Temmuz 2008, 13:09:51 »
Basketbolun sevilmesinde ki en önemli etken estetiktir bence eğer Michael Jordan o smaçları o hareketleri yapmasaydı kaç kişi basketbola bu kadar gönül verirdi.İşte bu yüzden Basketbolda estetiğin yeri en hat safadadır.

Çevrimdışı Anto James

• Brotherhood
  • Rookie
  • **
  • T-mac LeBron Fan
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #6 : 27 Temmuz 2008, 13:28:32 »
Nba estetikten dolayı bu kadar ilgi görüyor zaten(elbette başka nedenleri de var ama yeni izlemeye başlayanlar bundan bahseder hep)...
Hepimiz Jordan'ın yetenekleriyle doğabilirdik;ama çalışmadan asla gerçek Jordan olamazdık...   By Anto James

Çevrimdışı wiltchamberlain

• Last Sixer Fan
  • Starter
  • Basketbol tarihinin en büyük oyuncusu
    • Profili Görüntüle
    • SIXERS
« Yanıtla #7 : 27 Temmuz 2008, 17:34:45 »
Estetiğin yeri ünlü olmak için gerçekten önemli. Ama ne kadar ünlü yapar. İyi de oynamaları lazım. Iverson, Bryant, Carter, James, Wade v.b oyuncular iyi oynamasalardı nereye kadar ünlü olulardı. Desmond Mason süper bir smaçör. Ama bir Yao Ming, Elton Brand v.b oyuncular kadar tanınıyormu. Shaq çok estetik olduğu için mi bu kadar tanındı. Bence estetik sadece biraz adınızdan söz ettirir. Ünlü yazpmaz
« Son Düzenleme: 12 Ağustos 2008, 14:31:25 Gönderen: wiltchamberlain »

I LOVE SIXERS

Elton Brand WELCOME TO PHILLY

Çevrimdışı paugasol(gülsen)

• Rookie
  • **
  • bu oyunu sewiyorum...(NBA)
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #8 : 27 Temmuz 2008, 20:36:10 »
insanların bu oyunu sevmesinde ki en büyük nedendir bence...bizlerinde ilk başlarda 'yaa adama bak nası çakıyo ' fln dediğimizi çok iyi tahmin edebiliyorum...tabiki bu gözlemde gitgide değişiyor...
« Son Düzenleme: 27 Temmuz 2008, 20:46:39 Gönderen: the_apo_1 »

Çevrimdışı SaCtoKinGDoM

• Starter
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #9 : 28 Temmuz 2008, 23:37:29 »
Nba estetikten dolayı bu kadar ilgi görüyor zaten(elbette başka nedenleri de var ama yeni izlemeye başlayanlar bundan bahseder hep)...
Buna katılmıyorum yeni izlemeye başlayanlar için söylenebilir ama bütün ilgiyi buna mal etmemek lazım çünkü NBA'deki oyuncular sadece estetik değil bunun yanında Dünya'nın en iyi oyuncuları NBA'de oynuyor...En iyiler en çok ilgiyi çeker.
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2008, 23:40:51 Gönderen: ronartested »

--

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : 29 Temmuz 2008, 03:43:19 »
Estetik güzellik görmek isteyenler defileye gitsinler.

Hani çoğu kişinin burun kıvırdığı 2005 NBA Finallerini örnek vereyim. Daha yakın bir tarih olduğu için onu örnek veriyorum. İki takımın estetikten uzak bir görüntüsü var. Detroit ve San Antonio'nun. Ancak müthiş bir taktik savaşı değil miydi o seri ? Yapılan doğru bir hareketin ya da yanlış bir hareketin şampiyonluğa mal olacağı bir final değil miydi ?

Estetik ama neye göre estetik. Hplamak zıplamak smaç yapmak mıdır estetik ?

Estetikten ziyade kan - ter ve gözyaşını tercih ederim..

Çevrimdışı BlacK_SmokE

• Ayın Üyesi / SixouL
  • Starter
    • Profili Görüntüle
Ynt: Basketbolda Estetiğin Yeri?
« Yanıtla #11 : 29 Temmuz 2008, 17:24:18 »
Estetik güzellik görmek isteyenler defileye gitsinler.

Hani çoğu kişinin burun kıvırdığı 2005 NBA Finallerini örnek vereyim. Daha yakın bir tarih olduğu için onu örnek veriyorum. İki takımın estetikten uzak bir görüntüsü var. Detroit ve San Antonio'nun. Ancak müthiş bir taktik savaşı değil miydi o seri ? Yapılan doğru bir hareketin ya da yanlış bir hareketin şampiyonluğa mal olacağı bir final değil miydi ?

Estetik ama neye göre estetik. Hplamak zıplamak smaç yapmak mıdır estetik ?

Estetikten ziyade kan - ter ve gözyaşını tercih ederim..
%100 katılıyorum. Basketbol sadece smaçlardan, güzel hareketlerden ibaret değildir, mücadele de en az onlar kadar önemlidir, sırf ötekilerini izlemek isteyenler gitsinler And1 ligini izlesinler.

Çevrimdışı Beliar

• Rookie
  • **
  • Pierce league's best player hadi ulan!
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #12 : 29 Temmuz 2008, 17:24:55 »
Estetiklik konuşulandan bambaşka bir olay.Turnike atan oyuncu estetik değilde smaç basan oyuncu estetik mi demektir?Tabikide hayır.Burda asıl anlaşılması gereken topun oyuncunun eline yakışmasıdır smaç yapması veya turnike atması değil.Jumpshotta da bulabilirsin estetiği.Estetik hareket anladığınız anlamda yani smaç basmak vs gibi güzel hareketlerde bulunmak basketbola zevk katar.Çekişmenin yanında zamanı geldiğinde şovunu da yapacaksın..Bir maçın kopma noktasında bomboşken 360 dönmeyeceksin de ne yapacaksın bundan güzel bitirş olabilir mi bir maçı.Kısaca herşey zamanında gerçi bunu oyuncular kendileri ayarlıyor zaten sonuçta büyük efor isteyen hareketlerde bulunuyorlar.Kişilik meselesi siz mahallede vs basketbol oynarken estetik hareketlerde bulunmak istemez misiniz açıkça ben bulunmak isterim..

Estetik hareketlerde bulunan oyuncuların abartıldığını düşünmüyorum ki bazı gerçekten Allah vergisi yeteneği olan oyuncular bu yüzden abartılıyor deniyorsa yapılabilecek birşey yok.NBA'i takip eden çoğu kişi kendi basketbol liglerinde ömür billah göremeyecekleri yetenekleri seyrediyor,onların inanılmaz hareketleri ile çoşuyor.Sonuçta NBA bir şov dünyası tabiki estetik hareketlerde bulunan oyuncular el üstünde tutulacak(daha çok tanınacaklar).''Estetik hareket''lerde bulunmayan oyuncuların gözardı edildiğine katılmıyorum.Mesela Iverson kaç kere smaç basmış sizin anladığınız anlamda estetik buysa tabi adam çatır çatır medya önündeydi onunda harika turnikeleri vs vardır ama sonuçta göz önünde olabilinir.
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2008, 17:27:04 Gönderen: Beliar »

Çevrimdışı SaCtoKinGDoM

• Starter
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #13 : 29 Temmuz 2008, 17:45:35 »
Öncelikle şunu gözönünde bulundurmak lazım estetik derken sadece smaçlardan bahsetmiyoruz.
El değiştirmeler,fadeawaylar,geriye çekilerek şutlar, Jumpshotlar vs. bu kapsama gierer.Topun ele yakışması da çok önemlidir.Bu konuda Vince ve Kobe benim favorilerim.Kobe'nin top sürüşü yok mu sanki top eline yapışmış gibi  :-)

Çevrimdışı bangkook61

• Rookie
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #14 : 30 Temmuz 2008, 12:16:29 »
akla estetikte hemen carter iverson gelir mesela. Gercektende öyledir yani bana göre. Ama mesela estetik uzunlardan bi Chris Webber vardı. Ben onu da izlerken büyük keyif alırdım. Mesela Nowitzki öle bi oyuncu bence.
Beliar deginmiş sadece smac turnike degildir estetik diye. Jumpshotta da estetik vardır. Cok dogru. Mesela Carter şut atarken ayagı öne dogru gider ve bu benim gözüme cok hos görünür. Yada mesafe tanımadan saf bilek atması. Benim için güzel bunlarda
a little Half Man Half Amazing

Çevrimdışı Anto James

• Brotherhood
  • Rookie
  • **
  • T-mac LeBron Fan
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #15 : 31 Temmuz 2008, 14:25:24 »
Bir de şöyle bir şey var:Eğer Nba şu an dünyanın en çok izlenen takip edilen ligi ise bunda estetiğinde büyük payı var bence.Asla %100 değil bu oran.üzerine düşünmek gerekirse belki %40 beki de %30 payı vardır bence...
Hepimiz Jordan'ın yetenekleriyle doğabilirdik;ama çalışmadan asla gerçek Jordan olamazdık...   By Anto James

Çevrimdışı RenascenT

• Rookie
  • **
  • ORL
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #16 : 31 Temmuz 2008, 15:11:36 »
estetik, genel anlamda güzellik bilimi demektir.   Güzelliğinde göreli göreceli olduğunu hemen herkes söyler.

kimisine sert savunma güzel(estetik) gelir, kimisine bir smaç, kimine bloklar vs... uzayıp gider. Yani her insanın basketbolda güzel bulduğu şey, o kişi için basketbolun estetiğidir.

Çevrimdışı SaCtoKinGDoM

• Starter
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #17 : 31 Temmuz 2008, 18:58:28 »
estetik, genel anlamda güzellik bilimi demektir.   Güzelliğinde göreli göreceli olduğunu hemen herkes söyler.

kimisine sert savunma güzel(estetik) gelir, kimisine bir smaç, kimine bloklar vs... uzayıp gider. Yani her insanın basketbolda güzel bulduğu şey, o kişi için basketbolun estetiğidir.
Biraz felsefik konuşmuşsun hocam  :-D Genel anlam da doğru.Ama sertlik,kabalık bence estetik deildir.Sert savunma benim de hoşuma gider ama estetik olduğundan değildir bu mücadele ruhudur beni etkileyen.  :wink:

Çevrimdışı bjkmete

• NBA Oyuncusu
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #18 : 07 Ağustos 2008, 07:22:55 »
Estetik hareket yapan oyunculara ben her zaman "tamamen duygusal" bakarım.(Yıldızlar hariç...örnek:Gerald Green).Bunun yanı sıra basketbol bana göre tam zeka oyunudur.Özellikle
Joe Johnson,Calderon vb. gibi oyuncuları izlerken her zaman yeni bir şeyler gördüm.Mesela Calderon'un crossover ları meşhur deil ya da şutları ama en büyük özelliği top kaybı yapmaması.Bu yüzler genelde sempati görmezler.Tahminimce de bu tarz çoğu oyuncu da NBA'de underrated oyuncu oluyor ama yapılacak bir şey yok.

Çevrimdışı Flash

• MVP
  • If They Say Why Why ? Tell'em That is Human Nature
    • Profili Görüntüle
    • Kahraman Baykuş
« Yanıtla #19 : 18 Eylül 2008, 21:03:29 »
Ne boş turnike atmak estetikdir ne de her halikarda potaları smaçlamak...

Estetik yaratıcılıkla buluşuyor ve o oyuncuyu daha iyi ve başarılı bir oyuncu yapıyorsa tadından yenmez...Aman estetik olayım derkende oyuna fransız kalmak da yanlış olur...Bu yüzden MJ, Hakeem, MAgic, Dr.J, Bird gibi adamlar hep en iyilerden olmakla adlandırılıyor...Yaratıcı, Estetik, Yenilikçi, Zeki ve Domine.....Yani estetik sadece bir maddedir...

Konuya güzel girilmiş ancak sonra bence konuyu açan arkadaş açılış mesajında tam anlatmak istediğini anlatamamış gibi...

''Beni zirveye yeteneğim getirmiştir, Ancak hala burada olmamı sağlayan karakterimdir!'' Michael Jordan

İşte günümüz zıp çıktı yıldızlarına örnek bir laf ;)

Çevrimdışı aren4s

• NBA Oyuncusu
  • *
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #20 : 20 Eylül 2008, 16:35:46 »
tabiki estetiğin yeri vardır. Avrupa basketbolu estetikten uzak bi basketbol gördüğünüz gibi birde NBA e bakın tmm youncu potansiyeli cok farklı ama NBA daki oyuncular turnikelerini bile hareket yaparak bırakıyorki o yüzden bu kadar tutulMuş fark basit bence

Çevrimdışı halvet

• NBA Oyuncusu
  • *
  • I Love This Game
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #21 : 25 Eylül 2008, 10:36:14 »
Nba bir show alanı. Maçlara giden herkes güzel ve harika hareketler akabinde iyi bir gece temenni ediyorlar. Ayrıca Nba müthiş bir ekonomi ve dünyanın dört bir yanından izleyicilerin olması kesinlikle bu show basketboluna dayanıyor. Haliyle Nba in diğerlerinden farklı olması kaçınılmaz hale geliyor.. İşte bu fark göze hoş gelen basketboldur. Dünyanın herhangi bir yerinden bir basketbol severi çağırsanız ve "Nba den mi yoksa diğer liglerdenmi bir maç izlemek isterseniz " şeklinde sorsanız %90 ı Nba diyecektir. Nedeni de yine %90 yukarıdaki sebeptendir.

Denildiği gibi eğer Vince Carter'ın dünyanın her yerinde fanları varsa bu onun estetik hareketler yapan bir Nba oyuncu olmasındandır. Onu Peja ile karşılaştırabiliriz aslıdan hangisinin daha çok fanı var ? Bence Carter'ın : )

Çevrimdışı indaplace2be

• NBA Oyuncusu
  • *
    • Profili Görüntüle
    • Lappappa
« Yanıtla #22 : 07 Ekim 2008, 04:21:30 »
Özellikle Amerikan basketbolunda estetiğin yeri apayrı. Ancak bu şu demek değil ki, "Avrupa'da oyun zekası, NBA'de estetik." Jason Kidd'e bakalım örnek olarak. Oyun zekası diyorsanız bu adam hakkında kitap yazılabilir, asist yeteneğinden, ribaunt sezgisine kadar. Fakat o kadar da estetik değil. Avrupa Basketbolunda da estetik yok değil, ülkemizde bile Haislip'ten girebiliriz. Adam kaç yıl sürükledi peşinden uçarak... Çok dar bakıyoruz olaylara, problem burda.
http://lappappa.blogspot.com

Lappaptan gelenlere...

Çevrimdışı hasan1299

• Rookie
  • **
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #23 : 29 Ekim 2008, 15:07:22 »
nba İN  bukadar çok zielniyor olmasının sebebi estetiktir.avrupada oynanan basketbol la nba de oynanan arasındaki farkı görüyoruz.avrupada mücadele üzerine sistemler kuruluyor maç ortalaması 60-70 arası oluyor bir ttakımın ama nba de hem mücadele hemde estetik önpalnda bütün takımlar hücümü göz önüne alıyor bunuda estetikle birleştiriyorlar ve göze hoş gelen bir oyun ortaya çıkıyor.estetik çok önemli

Çevrimdışı Tweener

• Steal Man
  • Rookie
  • **
  • David Apolskis
    • Profili Görüntüle
« Yanıtla #24 : 29 Ekim 2008, 15:12:12 »
nba İN  bukadar çok zielniyor olmasının sebebi estetiktir.avrupada oynanan basketbol la nba de oynanan arasındaki farkı görüyoruz.avrupada mücadele üzerine sistemler kuruluyor maç ortalaması 60-70 arası oluyor bir ttakımın ama nba de hem mücadele hemde estetik önpalnda bütün takımlar hücümü göz önüne alıyor bunuda estetikle birleştiriyorlar ve göze hoş gelen bir oyun ortaya çıkıyor.estetik çok önemli
Bütün takımlar kısmını düzeltmelisin bence.Hücumla maç kazanılır.Savunmayla şampiyonluk...

Hayatımı Kendim İçin Yaşamıyorum
                 Ve Korkmuyorum Hiçbir Şeyden
                 Başıma Gelecekleri De Biliyorum
     Fakat Herşeye Rağmen Düşmana İnat Yaşayacağız
                     Yarın Bizim Çünkü !