Yaz yaz bitmez bu konu . Bir çok oyuncu ne yazık ki hak ettiğini göremez durumda ve başkalarının abartılması da bunda rol oynuyor . Hak ettiğini göremeyen oyuncu sayısı oldukça fazla . Ama hepsinin bir nedeni var . Kendimce değerlendirdiğim '' hak ettiğini göremeyen '' oyuncular ,
Yazıma Yao Ming ' le başlamak istiyorum . Yao Ming ilk zamanlar fazla ilgi görüyordu , yalan değil . Çinli , 226 olması ve T - Mac ' in yanında olması yüzünden ama herkes ona bir kin beslemiş durumda . Herkes ilk zamanlarındaki halinde kaldığını sanıyor . Nate ' den blok yedi diye yerde yere vurdular , '' 175 ' lik adamdan blok yiyor , yeteneksiz '' gibi laflar edildi . Patrick Ewing ' de zamanında 160 ' lık Muggsy Bogues ' dan yemişti , e Patrick Ewing ' de mi yeteneksiz yada kalas ? Neyse devam ediyim , 226 olmasına rağmen pasifliği ve az riband alması yüzünden herkes ona karşı cephe aldı ama Yao Ming şu an NBA ' in en iyi pivotu denecek kadar iyi . Hatta geçen sene sakatlanmadan önce 20 sayı 10 riband 2 blok ile oynarken MVP adayıydı . MVP olacak gözüyle bakılıyordu ama sakatlandı ve MVP ödülünü başka bir zamana ertelemek zorunda kaldı . Yao Ming şu an çok iyi bir pivot . Oynayışı belki de hiç estetik değil , o sayı atarken belki de iğreniyorsunuz ama bu istatistikleri yapan kaç pivot tanıyorsunuz ? Ayrıca Yao Ming o kadar uzun olmasına rağmen çok düzgün bir şut stili ve yüzdesine sahip . Orta mesafede en güvenilen pivotların başını çekiyor . Belki hiç bir zaman Shaq , David Robinson veyahut Hakeem Olajuwon gibi bir lider olamayacak ama yine de elit bir uzun olabilir . Uzun zaten çok zor bulunur . Şu an kaç tane iyi uzun var diye sayacak olursak bu bir elin parmaklarını bile zor geçer . Yao Ming ilk geldiği kadar kötü değil . Kendini çok geliştirdi ama ona nefret her zaman olacak ben bundan eminim . Özellikle All - Star oylamalarında torpil geçilmesi yüzünden . Yao Ming şu an bazısına göre belki de seyir zevki en düşük oyuncudur ama oyun seviyesi en üst düzeylerde diğer uzunlara göre . Yao Ming ' e hep '' Sıçrayamıyor , kalas,odun , koşamıyor , o boy bende de olsa ... '' tarzı saçma şeyler deniliyor . Peki size bir soru siz 226 boyunda ve 140 kiloluk bir oyuncudan ne kadar sıçramasını bekliyordunuz ? 1 metre mi ? Ha bekliyorsanız şimdiden ümidinizi kesin derim çünkü uzunlar kısalara göre daha az zıplar . Yao Ming ' e yavaş , hareket edemiyor diyenler heralde bir Iverson veya Wade bekliyorlar . Şu olayları bir açığa kavuşturalım . 226 boyunda ve 140 kiloluk bir adamdan zıplamasını , koşmasını veya atik olmasını beklemeyin . Emin olun o Iverson , Wade veya Kobe ' yi de o kalıba sokarsanız Yao ' dan pek farklı olmaz . Yao Ming ilk geldiği zamanlar hak ettiğinden çok daha fazla ilgi görüyordu . All-Star ' a ondan daha iyileri olmasına rağmen seçilmesi yüzünden falan . Ama şu an All-Star ' ı en az yanındaki uzunlar kadar hakeden bir isim . O kadar boyunuz varsa zaten ne yaparsanız yapın , yaranamazsınız .
Andrei Kirilenko ' da gerektiği ilgiyi göremeyenlerden . 5 * 5 ' i bu kadar çok yapabilen bir oyuncu ben daha göremedim . Adam çok amaçlı mutfak robotu sanki . Her işi yapabiliyor . Sayı atar , riband alır , blok koyar , asist yapar , top çalar , takımına liderlik eder . Bir de Kirilenko 1 sene kötü oynadı diye takımın yıldızı ünvanını birden Mehmet Okur ve Carlos Boozer aldı . Bu bana göre hem saygısızlık hem de saçmalıktır . Mehmet zaten 1 sene iyi oynadı diye bu kadar abartılmaz . Mehmet ' e zaten hiç değinmek istemiyorum . Bizim ülkemizden diye bu kadar ilgi gördü ama Boozer takımın yıldızı değil . O da yeni yeni kendini buldu . Cleveland ' dayken çok da iyi bir oyuncu değildi . Utah ' a geldi 20 - 10 yaptı , direk takımın yıldızı oldu . Kötü bir sezon geçiren Kirilenko ' da yerden yere vuruldu . İnsanlar Utah ' la Karl Malone ve Stockton ikilisinden sonra özdeşleşmiş olan Kirilenko ' nun Utah ' ın yıldızı olmadığını ima edip durdu . Bunlar yanlış . Bu sene ülkesini yani Rusya ' yı şampiyon yapıp üstüne bir de MVP ödülü almasıyla herkesi utandırdı . Sadece geçen sezon için demiyorum , Kirilenko normalde de hak ettiğini göremeyen bir oyuncu . Mehmet ' de olmasa ismini hiç duymayacağız ya . Artık hayırlısı diyelim .
Jason Kidd ' de hak ettiğini göremeyenlerden . Şu an Triple Double ortalamasıyla gidiyor MVP sıralamasında ilk 20 ' de değil . Düşünün artık yaşlı adamcağızın halini . Tabi normal bu takımı yüzünden bu halde . Bir Steve Nash kadar ilgi görmesi gerekirken , yarısı kadar bile ilgi göremiyor . Steve Nash ' in daha iyi savunma yapabilen hali Jason Kidd . Ha Nash ' in de şutları çok iyidir , yabana atmayalım biz de . Jason Kidd bu Phoenix ' den daha kötü haliyle finale çıkarttı ve Nash kadar asist ortalaması tuturdu . Üstelik bunları yaparken de daha yaşı Nash ' in şu an ki yaşından küçüktü . Nash Dallas ' dayken veya Phoenix ' de ( ilk yıllarında ) oynarken kimse ona '' En iyi oyun kurucu '' demiyordu . Kendini sonradan Phoenix ' e 2 . gidişinde kendini buldu ve yanına doğru taşlar koyuldu . 30 ' undan sonra 2 . baharını yaşadı da denebilir . Bu sayede daha iyi bir oyuncu oldu . Hatta 2 sezon üst üste MVP ödülüne de sahip oldu . Kidd ise uzunsuz ve kariyeri sakatlıklarla geçmiş bir Carter ' lı Nets ile yola devam etmeye çalışıyordu . Kidd her ne kadar çalışsa çabalasa da hep bir şeyler ters gitti.Mesela 2006 - 2007 ' de iyi gidiyor denebilirlerdi . Playofflarda LeBron James ' in kurbanı olana kadar . Kidd neredeyse her maç bir rekor kırıyordu , birçok kez Triple - Double yaptı . Öyle ki kendisi Larry Bird ' ü de geride bıraktı ( Triple - Double ' larda ) . Cavs serisinde de iyi bir oyun kurdu , Triple - Double ' larına gene devam etti ama olmadı . Doğu Finaline çıkamadılar . Kidd her maç TD yapardı , hatta sayıyla bile kaçırdığı oluyordu . Bu da onun savunmaya ( riband ) ve yanındaki arkadaşlarını ne kadar çok düşündüğünü ( asist ) gösteriyor , aynı zamanda kötü bir hücum gücü olduğunu da . Zaten Kidd ' in de hep eleştirilen tarafı bu . Birçok insanın onu eleştirmesindeki ana kaynak hücum gücü . Jason Kidd ' in şut yüzdeleri pek de iç açıcı değildir . Kidd ' in belki de tek eksiği bu . Şut bir oyun kurucu için önemlidir ama ben çok da fazla önemli olduğunu düşünmüyorum . Nedeni ise , adı üstünde oyun kurucu . Oyunu kurar , arkadaşlarını besler , onları oyunda tutar, güvenlerini kazanmalarını sağlar ... Elbette oyun kurucunun cebinde her zaman bir hücum silahı olması gereklidir ve gerekince de o silahı çıkarması gereklidir . Ama ben yine de hücum gücünü bir oyun kurucu için 1. planda tutmuyorum . Ha tabi şutu da olsa nolurdu ? Tadından yenmezdi . Tabi her insanın bir kusuru vardır , Kidd ' in de belki de '' tek '' kusuru bu . Nash , Kidd ' den daha iyi bir oyuncu diyen de çıkar ama Kidd , Nash ' in şu an neredeyse yarısı kadar bile ilgi göremiyor . Bu her yönden aşikar . Nash 2 kez üst üste MVP , Kidd ise ilk 20 ' de değil . Bu da tabi büyük bir rol oynuyor . MVP ' yi haksız yere aldı - almadı demiyorum . Sadece aldığı MVP ' lerin de bunda büyük bir payı var . MVP'yi tabiki herkesten iyi olduğu için almadı . Takım başarısı büyük rol oynadığından dolayı böyle . Olay biraz Nash - Kidd karşılaştırmasına döndü ama Kidd de mişken için işine hep bir Nash giriyor , ister - istemez .
Gelelim Kevin Garnett ' e . Kevin Garnett en iyi oyuncu denebilecek kapasitede öyle ki bu yararlılık puanlarından da anlaşılıyor . Yanlış hatırlamıyorsam 4 kez üst üste en yararlı oyuncu oldu . Çoğu insana göre basketbol sayı atmaktan başka bir şey değil . Garnett 40 ' lı , 50 ' li sayıları bulan bir tip değil ama o diğer kategorilere de çok katkı yapıyor . 25 sayı 12 riband 2 blok 1 top çalma istatistiğini tutturmak her yiğidin harcı değil . Az da top kullanıyor . Şunu da bir hatırlayalım beyler . Kevin Garnett ' in hep iyi olduğu oyunculardan az değer görmesinin bir nedeni de yüzük . O parmaklar bir yüzüğü çok hak ediyor . Ama işte kader , onun yanında yıldızlar gelip geçmedi . En iyi zamanı ise Sam Cassell ve sorunlu Latrell Sprewell dönemiydi.Hazır o dönemlere gitmişken birkaç şey daha söylemek istiyorum . Bir de 2000'li yılların başlarına bakalım ,
2001 yılı - Batı Konferans ' ı Final Serisi - Minesota Timbervolwes - Los Angelos Lakers serisi ,
Kevin Garnett'in yanında sadece Troy Hudson , Sam Cassell ve Latrell Sprewell var ve finale çıkabiliyorlar . O zaman ki efsane Lakers ' a bile ne kök söktürmüşlerdi . Kobe Bryant , Shaquille O ' Neal , Robert Horry ve Derek Fisher gibi oyuncuların olduğu zaman ki Los Angelos Lakers bu . Kevin Garnett ' in yanında Sam Cassell ve Latrell Sprewell varken bile Batı finaline çıkabildiler .
Bu sene de Boston ' da bir yüzük sahibi oldu . Sonunda 1 yüzüğü olmuş oldu . Yoksa ben onun Charles Barkley , Karl Malone , John Stockton veya Patrick Ewing gibi yüzüksüz bir efsane olmasını istemezdim . Her karşılaştırmada artık parmaktaki yüzük sayısına bakılıyor ( Tabi benim için yüzük pek anlam ifade etmiyor , orası ayrı ) .
Kevin Garnett '' En iyi 5 oyuncu '' dendiğinde hiç ilk 5 ' de yer alamıyor . Bazen de '' En iyi 10 '' da yer alamıyor . Çoğu insan basketbolun hücumdan ibaret olduğunu düşünüyor ama öyle değil işte . Kevin Garnett riband kralı da oldu . Sayı krallarının kaç tanesi iyi riband alabiliyor ? veya kaç riband kralı iyi bir hücum silahı ? Kevin Garnett işte bu dediğim 2 . şıkka giriyor . Sayı kralı olup iyi riband alabilen çok nadir görülür . Kevin Garnett blokta da hep başları çekmiştir . Savunması hep hücumu kadar iyiydi .
Kevin Garnett şu an bir süperstar ama yine de hala bazı oyuncular kadar ilgi göremiyor . Tabi bunda Minessota Timberwolves gibi bir takımda oynamasının da payı büyüktür . Minesota bir aralar iyiydi , o da Troy Hudson , Sam Cassell , Latrell Sprewell varken ( yukarıda bahsettiğim gibi ) .
Baron Davis ' i de unutmayalım , Jason Kidd gibi oyuncu . Oyun zekası çok yüksek , çok hızlı kısacası herşeyi yapabiliyor . Gerektiğinden kendinden daha üst mevkiili oyuncuları bile tutabiliyor . Charlotte Hornets ve New Orleans Hornets zamanlarında çok iyiydi ama o da sakatlıkların kurbanı oldu . Baron Davis tam tamına 100 kilo olmasına karşı çok hızlı ve atletik . Baron riband alabilen nadir oyun kurucular arasında . Çok fazla riband alamasıa da çoğu oyun kurucudan çok alıyor . Bencil bir oyuncu da değil . Asist de yapabiliyor , takımına liderlik de yapabiliyor . Bu sene ki Batı Konferansı İlk tur maçlarında gördük Dallas ' ı nasıl ezdiklerini . . Bunların başında Baron Davis geliyordu . Jason Terry ' e büyük bir üstünlük kurdu seri boyunca . Savunmada da kötü işler yapmadı . Hücum da zaten herşeyi o yönetti . Savunması olmayan bir Golden State ile Dallas'ı devirmeyi başardılar . Buradaki en büyük pay sahibi Baron Davis ' di . Takım arkadaşlarını da besledi seri boyunca . Bu yaptığı iş de herkesin yapacağı türden değildi . NBA ' de sayılı oyuncular yapabilir anca . Ama Baron Davis bunu başardı . Peki hak ettiği ilgiyi gördü mü ? Hayır . Hiç görmedi . Hala da görmüyor . Baron Davis 4 / 4 ' lük bir oyuncu ama bunun farkında olan kişi sayısı çok az .
Manu Ginobili ' ye de değinmek istiyorum . Kendisi nefret ettiğim oyuncular arasında başı çekmektedir ama ne yalan söyleyeyim adam mükemmel oynuyor . Dakikasını 48 ' e vurduğumuz zaman sayı kralı oluyordu geçen sene . Bench ' den gelip büyük işler başarabiliyor . İyi bir adam adama savunmacısıdır , hücumda çok iyidir . İçeriden durdurulması güç drive ' ları ve dışarıdan attığı yüzdeli bir şutu var . Bana kalırsa Tony Parker ' dan daha iyi ama Parker kadar ilgi göremiyor . Onun kadar iyi oyun kuramayabilir ama diğer işleri en az onun kadar iyi yapıyor . Bench ' den gelip 30 - 40 ' lı sayılara ulaşabiliyor . Onun da hakkı yeniyor .
Zach Randolph ' da var . NBA ' de kaç oyuncu 20 ( 23 ) sayı 10 riband yapabiliyor merak ediyorum ? Zach Randolph ' un NBA ' de birçok All-Star uzundan farkı yok . Ama - yanlış hatırlamıyorsam - Zach daha hiç All-Star ' a giremedi ( veya girmiştir de 1 kere falan , tam hatırlamıyorum ) . Portland ' ı ayakta tutmaya çalıştı ama pek başarılı olamadı . Şu an onun gibi 23 - 10 ile oynayan uzunlara bakacak olursak Tim Duncan , Kevin Garnett , Dwight Howard gibi zamanımızın en iyi uzunları karşıya çıkıyor . Tabi Zach ' in suçu kötü bir takımda oynamaktı , şu an daha da kötü bir takıma gitti ( New York Knicks ) . Allah sonunu hayır etsin . Zach hiç bir zaman hak ettiği değeri göremedi . O her ne kadar bir Amare Stoudemire istatistiği tutursa da yanında bir Steve Nash olmadığından veyahut takımı alt sıralarda gezmesinden dolayı ( Suç onda değil , takım arkadaşlarının yetersizliğinde ) Zach ' in ismi neredeyse hiç duyulmadı ve hak ettiği değeri göremedi . Sanırım 30 - 12 yapması lazım All-Star ' a girebilmesi için .
Zach demişken aklıma Elton Brand geldi . Elton Brand ' de hak ettiğini göremiyor . Bu isim ile de ilgili birkaç kelime yazmak istiyorum , NBA ' de 25 sayı 10 riband ve 2 , 5 blok yapabilen tek isimdi bir ara , zaten şu anda da sayılı oyunculardandır . Bu hiç kolay değil . Dediğim gibi bunu bir ara yapabilen tek isimdi . Ne Garnett , ne Duncan ne Howard ne de Stoudemire . Ha unutmadan Elton pivotta değildir . 203 boyunda Small Forvet ve Power Forvet oynayabilen bir isim . 10 riband ve 2 - 2 , 5 blok sizin gözünüzü yanıltmasın yani . Elton ' da göründüğü gibi hak ettiğini göremedi daha . Nedeni de heralde takımının yetersizliğinden kaynaklanıyor heralde veya Garnett - Duncan kadar iyi bir lider olamadığından . En azından All-Star seçildi ama .
Ben Wallace ' da hak ettiğini göremedi . Diğerleri kadar değil tabi ama yine de ben hala Ben Wallace ' ın hak ettiği değeri göremediğinden yanayım , belki de yanılıyorumdur. Az da olsa böyle düşünüyorum , Ben Wallace undrafted bir oyuncu . Draft bile edliemedi çünkü NBA ' de oynayacak kadar iyi değildi . Üstelik boyu da çok kısaydı . Bir pivot için 203 çok kısa . 203 olup oyun kurucu oynayanlar bile bollukta . Ben Wallace kısayım deyip vazgeçmedi . Diğer pivotlardan daha ufak oldupu için o da kendini güçlendirmeye başladı , vücut çalıştı . Sonunda bir pivot kadar güçlü oldu . Hatta çoğu pivottan daha güçlü bir hale geldi . Yani demek istediğim , bu kadar iş başardı Ben Wallace ama görmemezlikten gelen çok . Hakkını veren de var tabii ki .
* Ben Wallace NBA Tarihinde blok kralı olan en kısa oyuncu .
* Draft edilmeyip All - Star maçına ilk 5 başlayan tek oyuncudur . Bu herşeyi anlatıyor zaten .
* Draft edilmeyip All-Star'a seçilen 3 oyuncudan biridir ( Diğerleri John Starks ve Brad Miller ' dır ) .
* Aynı sezon içersinde riband ve blok kralı olan 4 oyuncudan biridir ( Diğerleri Kareem Abdul - Jabbar , Hakeem Olajuwon ve Bill Walton ' dur ) .
* Draft edilmeyip şampiyon bir takımın kaptanı olan tek oyuncu .
* Savunmasıyla şampiyonluk kazandırabilen NBA tarihinin nadir oyuncularından birisi .
* Blok ile Triple Double yapan en kısa oyunculardan birisi ( Bir tanesi Milwakue ' ye karşı 14 sayı 10 riband 10 blok ) .
* Bir maçta ( hatta bir çok kez ) 28 riband ve 203 boyla .
Bu yazdıklarımı okuyunca neden Ben Wallace dediğimi anlayabilirsin . En önemlisi bana göre '' draft edilmediği halde All - Star ilk 5 ' ine seçilmesi '' dir . İlk ve tektir .
Paul Pierce ' a da değinmek istiyorum , Paul Pierce ' ın zaten hak ettiğini görememesinin nedenini ben Boston ' a bağlıyordum ve bu sene daha da kolay açığa çıktı dediğim . Geçen seneki kötü Boston yüzünden ismi duyulmayan Pierce , bu seneki Boston ile All - Star oylamasında bile üst sıraları çekiyor.Nedenini de böylece görmüş olduk.2008 NBA Finallerinde yaptıkları gerçekten çok büyük işlerdi . Paul Pierce 2008 Finallerine kadar yine aynı adamdı , değişen bir şey yoktu ( aslında vardı , ama o Pierce değildi ) . Değişen tek şey Pierce ' ın takımı Boston Celtics ' di . Yeni takım arkadaşlarıyla da ( Kevin Garnett ve Ray Allen başta olmak üzere , James Posey , Sam Cassell ve PJ Brown gibi oyuncular ) daha rahat bir oyun sergiledi . Daha önceden dediğim gibi Pierce eski Pierce ' dı , değişen bir şey yoktu ve gerçek Pierce ' ı da sanırım böylece görmüş olduk .
Baktığımızda aslında oyunculara hak ettiğinden az değer verilmesinin hep bir nedeni var . Bazısı takımının derecesi yüzünden , bazısı sakatlıklar , bazısı fiziği , bazısı görev adamı olduğundan vesaire vesaire . Ama bunlar hak ettikleri değeri görmemeleri için bir neden değil . Her zaman birisi yükselirken , diğeri alçalacaktır . Bu böyledir . Değişmez . Ama merak etmeyin istatistikler her zaman hak ettiği değeri verir . Her ne kadar istatistik herşey olmasa da ...
İyi forumlar .